Na hlavný obsah

Bývalý správca márnice na Harvarde čelí obvineniu. Mal predávať časti tiel, ktoré mu boli zverené

Škola jeho počínanie označila za odpornú zradu.

Bývalý správca márnice na Harvarde čelí obvineniu. Mal predávať časti tiel, ktoré mu boli zverené
Na ilustračnej snímke truhly. Foto: ČTK / Rostislav Kalousek

Bývalý správca márnice na Harvardovej univerzite čelí obvineniu z krádeže a obchodovania s ľudskými pozostatkami. Podľa obžaloby muž predával časti z ľudských tiel, ktoré mu zverili. Napísala o tom vo štvrtok (15. 6.) agentúra Reuters. Lekárska škola, pod ktorú márnica spadá, muža prepustila a označila jeho počínanie za „odpornú zradu“.

Podľa obžaloby päťdesiatpäťročný správca márnice a ďalší obžalovaní, medzi ktorými je aj jeho manželka, vytvorili čierny trh s časťami ľudských tiel. Obchodovanie s ľudskými pozostatkami podľa obžaloby trvalo od roku 2018 do tohtoročného marca.

Podľa obžaloby správca márnice ukradol časti mŕtvych tiel, ktoré dostala univerzita darom pre výučbu a výskumné účely. Išlo napríklad o hlavy, mozgy, kožu či kosti. Píše spravodajský server stanice CNN.

Od jedného zo zákazníkov podľa stanice CNN muž údajne dostal celkovo 37-tisíc dolárov (približne 34 100 eur). Podľa obžaloby niekedy správca svojim klientom umožnil, aby si vybrali pozostatky, ktoré chceli kúpiť, priamo v márnici.

„Niektoré zločiny sa vzpierajú pochopeniu,“ uviedol prokurátor Gerard Karam, ktorý má prípad na starosť. Podľa neho krádež ľudských pozostatkov zasahuje „samotnú podstatu toho, prečo sme ľudia“.

Univerzita prepustila muža zo zamestnania začiatkom mája a s vyšetrovateľmi spolupracuje. „Sme šokovaní zistením, že sa na našej univerzitnej pôde mohlo stať niečo také znepokojujúce,“ napísal dekan lekárskej fakulty George Daley.

Vedenie fakulty sa ospravedlnilo ľuďom, ktorých blízki sa rozhodli univerzite darovať svoje telo. Na to má univerzita špeciálny program. Po tom, čo telo využije na stanovené účely, fakulta zvyčajne nechá pozostatky spopolniť a vráti ich rodine mŕtveho či ich pochovajú na cintoríne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet