Na hlavný obsah

Cena chleba je na historických maximách a najbližšie mesiace s jeho zlacnením počítať nemôžeme

V porovnaní s okolitými štátmi je u nás jeden z najdrahších.

Cena chleba je na historických maximách a najbližšie mesiace s jeho zlacnením počítať nemôžeme
Na ilustračnej snímke chlieb. Foto: RTVS

Cena chleba je na historických maximách a najbližšie mesiace s jeho zlacnením počítať nemôžeme. Náklady pritom pekárom klesli a naďalej klesajú. Chlieb na Slovensku je v porovnaní s okolitými štátmi jeden z najdrahších.

Základný kilogramový chlieb stojí v priemere 2,33 eura. Za posledné dva roky zdražel naozaj citeľne. Vlani za rovnaký o takomto čase ľudia zaplatili asi 1,80 eura, teda o 50 centov menej. Predvlani išlo takmer o celé euro menej. Na chleby premenené, v cene dnešného jedného bochníka, by ľudia ešte v roku 2021 kúpili bochník a pol.

Drahému pečiva sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Výsledok energokrízy a drahých obilnín pre vojnu na Ukrajine. Dnes sa však situácia stabilizuje. Cena pšenice na burzách citeľne klesla, žatva vyzerá sľubne a v parlamente prešlo potravinárom aj odpustenie odvodov na pol roka. Náklady klesajú, no na cene chleba to nevidno.

„Lacnejší určite nebude. Všetky naše vstupy sú pod kontraktami, ktoré trvajú jeden rok. Budú minimálne do októbra, novembra platiť tie zvýšené vstupy,“ vysvetlil predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

„Peniaze, ktoré sa nám uvoľnia z titulov odvodov použijeme na zvýšenie platu zamestnancov,“ dodal majiteľ pekárne Jozef Oremus.

Nemalo by ísť o rapídne zvyšovanie cien

Chlieb dražel od januára každý mesiac. Že to bude pokračovať nevylúčili, no rapídne by to už nemalo byť. Náklady síce klesli, no podľa pekárov stále nie na úroveň minulých rokov.

„Technológie sa neobnovujú. Platy sa nedvíhajú. Dnes sme konečne trošku tak, že sa nemusím triasť deň pred výplatou, že či tam budú koruny alebo nebudú,“ povedal Oremus.

„Prepad cien pšenice je najvýraznejší za posledných 13 rokov. Ceny skutočne neodrážajú skutočné výrobné ceny a niekde v tom reťazci kým sa to dostane od vidiel na vidličku, tak si niekto necháva niečo vo vrecku,“ uviedol hlavný analytik Trinity Banky Lukáš Kovanda.

Podľa pekárov môžu za vysoké ceny obchodníci. Obchodníci naopak obviňujú pekárov. Ani jeden z nich však svoje ceny neznížil. Či je chlieb drahý alebo lacný, Slováci ho nakupujú rovnako. Dopyt po ňom neklesol.

„Pokiaľ budú obchodníci pozorovať nejaký tlak, že napríklad chleba se predá menej, potom budú reagovať zľacnením. Ale pokým nebudú vidieť tlak od zákazníka, tak nebudú mať dôvod. Priestor pre zlacnenie chleba je výrazný. Povedal by som, že aj v desiatkách percent,“ dodal Kovanda.

V Maďarsku stojí chlieb podobne ako u nás. V Česku okolo 1,6 eur. Spomedzi európskych krajín patrí Slovensko do prvej štvorky, kde chlieb zdražel najvýraznejšie. Lepšie na tom nie je ani rožok. Ten stojí aj 15 centov. O lacnejšom pečive sa podľa pekárov dá diskutovať až začiatkom budúceho roka, ak sa ceny energií stabilizujú a vstupy klesnú ešte viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko