Na hlavný obsah

Češka Muchová má na dosah životný úspech, pod ktorý sa môže podpísať aj Slovák

Minulý rok odchádzala z Roland Garros so slzami v očiach.

Češka Muchová má na dosah životný úspech, pod ktorý sa môže podpísať aj Slovák
Karolína Muchová je štvrtou Češkou, ktorá sa za posledných osem rokov prebojovala do finále na Roland Garros. Foto: TASR/AP

Zástupkyne úspešnej českej fedcupovej éry Lucie Šafárová, Barbora Strýcová, Andrea Hlaváčková či Lucie Hradecká, si môžu v pokoji užívať športový „dôchodok“. Mladšie nástupkyne ich dokázali bez problémov nahradiť a vyzdvihnúť vlajku českého tenisu poriadne vysoko.

Najnovšie im v tom pomáha aj Karolína Muchová, ktorá si v sobotnom finále (10. 6.) o 15.00 h zahrá na kurte Philippa-Chatriera o najcennejšiu trofej vo svojej doterajšej kariére. Zverenkyni slovenského trénera Emila Miškeho sa na Roland Garros podarilo nadviazať na krajanky Luciu Šafárovú, Markétu Vondrušová a Barboru Krejčíkovú.

Všetky tri tenistky sa, rovnako ako Muchová, počas posledných ôsmich rokov dokázali prebiť až do finále najprestížnejšieho antukového turnaja. Zvládnuť ten najťažší posledný krok a zdvihnúť nad hlavu trofej Suzanne Lenglenovej sa podarilo len Krejčíkovej. Celé tenisové Česko bude zajtra veriť, že sa Muchová stane ich ďalšou grandslamovou šampiónkou.

Zdolala osmičku i dvojku, teraz ju čaká jednotka

V ženskom pavúku dvojhry na Roland Garros mali Česi tento rok až dvanásťnásobné zastúpenie. Hráčky z prvej svetovej dvadsiatky ako Kvitová, Krejčíková a Plíšková, od ktorých sa očakávalo najviac, sa s turnajom rozlúčili už v úvodnom kole. Rovnaký osud postrehol aj Bouzkovú, Siniakovú Bejlekovú a sestry Lindu a Brendu Fruhvirtové.  

Pri posledných troch menovaných je potrebné pripomenúť, že ide o hráčky, ktoré majú stále len šestnásť, respektíve sedemnásť a osemnásť rokov. Do druhého kola sa prebojovala len Vondrúšová a Nosková, ktorej súperka duel v úvodnom kole vzdala. Nečakane najúspešnejšou sa napokon stala Karolína Muchová.

Aktuálne 43. hráčka svetového rebríčka WTA vstupovala do turnaja ako nenasadená. Už v prvom kole na ňu čakala osmička pavúka Grékyňa Maria Sakkariová. Semifinalistka z roku 2021 prehrala s Češkou po tesnom výsledku 6:7, 5:7. V druhom kole zdolala po trojsetovej bitke Argentínčanku Nadiu Podorsku, v treťom kole zas Muchová vyprevadila z turnaja Rumunku Irinu Beguovú. V osemfinále i štvrťfinále padli v dvoch setoch Rusky Avanesjanová a Pavľučenková. Najväčšia prekážka v podobe svetovej dvojky stála pred Muchovovu v semifinále.

Nikdy sa nevzdávaj

Na to, čo 26-ročná Češka predviedla v semifinálovom dueli proti Bieloruske Aryne Sabalenkovej, bude tenisový svet spomínať ešte dlho. Nestáva sa často, aby v tak dôležitom dueli dokázala hráčka odvrátiť mečbal a najmä otočiť nepriaznivý stav 2:5 vo svoj konečný prospech. Muchovej sa to podarilo, a to aj napriek tomu, že ju v závere duelu okrem súperky trápili aj kŕče. Nečakaná hviezda turnaja si o svoju prvú grandslamovú trofej zahrá proti svetovej jednotke a obhajkyni titulu Ige Swiatekovej.

Obe tenistky si doteraz zmerali sily v súťažnom dueli len raz. V roku 2019 v šestnásťfinále na antukovom turnaji v Prahe zvíťazila Muchová. Poľka však mala v tom čase len 18 rokov, nepatrila medzi svetovú špičku a do hlavnej časti turnaja sa dostala cez kvalifikáciu.

Slzy smútku vystriedali slzy radosti

Karolína Muchová prežíva na prebiehajúcom Roland Garros najkrajšie momenty svojej tenisovej kariéry. Pred rokom však z totožného turnaja odchádzala s úplne inými pocitmi.

Aj vlani bola Muchová poslednou českou zástupkyňou na druhom grandslamovom turnaji sezóny. Jej ťaženie sa skončilo vinou zranenia už v treťom kole. Česká tenistka vtedy vyhrala prvý set proti Američanke Anisimovej v dramatickom tie-breaku, ale počas druhého setu si nešťastne vyvrtla členok.

Aj napriek Muchovej obrovskej vôli zabojovať, Anisimová od tohto momentu prebrala opraty duelu do svojich rúk, vyhrala sedem gemov v rade a vyrovnala skóre duelu na 1:1. Za stavu 3:0 v treťom dejstve Česka duel skrečovala a z kurtu odchádzala za potlesku divákov v slzách.

Aj so slovenskou stopou

Nech už finálová bitka dopadne akokoľvek, na životnom výsledku Muchovej ostane už navždy aj slovenský podpis. Najväčšie prekvapenie tohtoročnej edície Roland Garros totiž zarezáva pod vedením hlavného trénera Emila Miškeho.

Slovenský kouč začal s Muchovou spolupracovať ešte v roku 2017, keď mala Olomoucká rodáčka dvadsať rokov a figurovala v štvrtej stovke svetového rebríčka. Po jeho boku sa postupne vyšvihla až na 21. priečku a v juhokórejskom Soule získala svoj prvý titul na okruhu WTA. Po Australian Open 2020 sa ich cesty rozišli.

Muchová sa stala prvou finalistkou.
Karolína Muchová po postupe do finále Roland Garros, Foto: TASR/AP

Obnovenie spolupráce sa začalo rodiť koncom minulého októbra, keď Muchová oslovila Miškeho opäť. V tom čase ju ešte viedol Jan Blecha a Miške bol zas trénerom v slovenskom projekte Hrajme tenis. Jeho šéfovia mu nakoniec dali povolenie, a tak začal Muchovej vypomáhať ako mentor jeden týždeň v mesiaci. Na konci roka 2022 ho ale Muchová oboznámila s tým, že by ho rada videla na pozícii hlavného trénera.

Miške sa ním napokon stal až v apríli 2023 po turnaji v Miami, kedy Muchová oficiálne ukončila spoluprácu s Blechom. Už predtým ju však ako člen tímu sprevádzal na ostatných turnajoch.

Muchová sa po Roland Garros dostane pod vedením Miškeho na nové osobné rebríčkové maximum. Podľa portálu live-tennis.eu si polepší minimálne o 27 miest a v novom vydaní sa ocitne na 16. priečke, ak zvíťazí bude desiata.

Parížska antuka Češkám praje

Či už vo dvojhre alebo vo štvorhre, českým tenistkám sa na parížskej antuke mimoriadne darí. Počas posledných ôsmich rokov bojovala o najcennejšiu singlovú antukovú trofej až štvorica Češiek. Slušné výsledky na najpomalšom tenisovom povrchu však dokázali vybojovať aj predtým.

V edícii 2011 si z Paríža odniesli deblovú trofej Andrea Hlaváčková s Luciou Hradeckou. O rok neskôr tu neskoršia Wimbledonská šampiónka Petra Kvitová postúpila do semifinále a rovnaký výsledok zopakovala v roku 2020.

O stupienok vyššie sa na French Open 2015 podarilo vystúpiť Lucii Šafárovej, ktorá našla premožiteľku až vo finále. Nad jej sily bola v tom čase nezastaviteľná, dnes už legenda bieleho športu, Serena Williamsová. V tom istom roku si však z metropoly Paríža odniesla s Američankou Bethanie Mattek-Sandsovou  titul vo štvorhre.

Rovnakú trofej si Šafárová vybojovala s Mattek-Sandsovou aj v roku 2017. V poslednom spomínanom ročníku mala na dosah singlové finále Karolína Plíšková, ktorá v tom čase bojovala aj o pozíciou svetovej jednotky. Úspešnejšia zo sesterského dua Plíškových neuspela.

S trofejou Suzanne Lenglenovej neodišla z Paríža ani v tom čase devätnásťročná Markéta Vondrušová, ktorá v roku 2019 nestačila vo finále na Ashleig Bartyovú.

Zvládnuť záverečný krok, vyhrať posledný duel a stať sa grandslamovou šampiónkou sa na Roland Garros  podarilo až Barbore Krejčíkovej v roku 2021. To ešte nebolo z jej strany všetko, v hlavnom meste Francúzska vybojovala s Kateřinaou Siniakovou aj deblový titul.

Krejčíková a Siniaková tak nadviazali na rok 2018, kedy na French Open vybojovali svoj premiérový grandslamový titul. Pre zaujímavosť, Siniaková a Krejčíková spoločne dvakrát triumfovali aj na Australian Open a Wimbledone, jedenkrát sa tešili vo Flushing Meadows na US Open.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport