Na hlavný obsah

Pobrežie plné odpadkov a výkalov. V Chorvátsku po prudkom daždi hygiena zatvorila tri pláže

Zistili tam aj výskyt nebezpečných baktérií.

Pobrežie plné odpadkov a výkalov. V Chorvátsku po prudkom daždi hygiena zatvorila tri pláže
Ilustračná snímka - Pláž na letovisku Baška na chorvatském ostrově Krk. Foto: ČTK/Zehl Igor

Aj keď špinavé pláže nie sú v obľúbenej dovolenkovej destinácií Slovákov žiadnou novinkou, tentokrát to viedlo k uzatvoreniu niekoľkých z nich. Prudký dážď na ne totiž vyplavil množstvo výkalov a odpadkov.

Podľa medializovaných informácií bola situácia na plážach Zagori-západ, Zagori-východ a Bribirska tak vážna, že ich hygienici uzavreli. Zistili tam totiž výskyt baktérií Escherichia coli a črevných enterokokov, ktoré prekročili stanovené limity.

Dôvodom znečistenia je podľa Darije Vukić Lušićovej, vedúcej Oddelenia pre sanitárnu mikrobiológiu a biológiu životného prostredia Župného inštitútu, vypúšťanie fekálnych odpadových vôd do mora.

K vypúšťaniu došlo v dôsledku nefunkčnosti kanalizácie, za ktorú zodpovedá spoločnosť VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol. Pre chorvátsky denník Novi List to potvrdil Igor Uremović, člen predstavenstva VIO.

Uremović tvrdí, že v dôsledku minulotýždňových silných dažďov sa v krátkom čase usadil do kanalizácie štrk a iné materiály. To následne viedlo k upchatiu zberača a potrubia, po ktorom uviedli do prevádzky núdzové vypúšťanie. Odpadové vody preto vypúšťali do mora za vlnolamom Novljan.

Člen predstavenstva VIO ďalej informoval, že hygienici naďalej testujú kvalitu vody na plážach. Výsledky piatkových (9. 6.) meraní podľa neho ukázali „výborné výsledky“. Testovať sa však bude ešte niekoľkokrát, pričom naposledy prali vzorky na analýzu v utorok (13. 6.). Výsledky týchto meraní by mali byť známe vo štvrtok (15. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet