Na hlavný obsah

Lukašenko uviedol počas vzbury v Rusku armádu do pohotovosti

Vagnerovci sa cez víkend pokúsili zvrhnúť ruské vojenské velenie.

Lukašenko uviedol počas vzbury v Rusku armádu do pohotovosti
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bolo bolestivé sledovať počas víkendu vývoj udalostí v Rusku, vyhlásil v utorok (27. 6.) bieloruský líder Alexandr Lukašenko. Zároveň oznámil, že počas krízy v Rusku uviedol bieloruské vojská do „bojovej pripravenosti“. Informovali o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

„Nebudem to skrývať. Bolo bolestivé sledovať udalosti, ku ktorým prišlo na juhu Ruska, a to nielen pre mňa. Mnohí naši občania si ich vzali k srdcu, pretože vlasť je jedna,“ uviedol Lukašenko.

Dodal, že počas vzbury vydal rozkaz na uvedenie armády a polície do plnej bojovej pripravenosti. „Dejiny si pamätajú, že Bielorusi vedia brániť svoju zem. Boli sme a budeme silnejší než akákoľvek výzva,“ vyhlásil Lukašenko.

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa pokúsil počas víkendu pomocou svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie po tom, ako v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov.

Počas príhovoru bieloruský líder uviedol, že napätie medzi vagnerovcami a ruskou armádou bolo zlé zvládnuté. „Prehliadli sme situáciu a potom sme si mysleli, že sa vyrieši sama, no nevyriešila sa… V tomto prípade neexistujú nijakí hrdinovia,“ povedal Lukašenko.

V sobotu (24. 6.) večer sa situácia v Rusku náhle upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do táborov na Ukrajine. Ukončenie krízy sprostredkoval práve Lukašenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet