Na hlavný obsah

Manželka nezvestného šéfa ponorky je potomkom páru, ktorý sa potopil s Titanicom

Strausovci sa preslávili svojím tragickým príbehom lásky.

Manželka nezvestného šéfa ponorky je potomkom páru, ktorý sa potopil s Titanicom
Kvety zdobia zrekonštruovanú pamätnú tabuľu Isidora a Idy Strausových. Foto: ČTK/AP/John Minchillo

Manželka Stocktona Rusha, šéfa spoločnosti OceanGate a jedného z mužov na palube ponorky, ktorá sa stratila počas plavby k vraku Titanicu, je potomkom slávneho páru, ktorý zahynul v roku 1912, keď sa potopil britský zaoceánsky parník. Denník New York Times (NYT) uviedol, že Wendy Rushová je pravnučkou obchodného magnáta Isidora Strausa a jeho manželky. Boli jednými z najbohatších pasažierov prvej a poslednej plavby Titanicu.

Strausovci sa preslávili svojím tragickým príbehom lásky, keď podľa spomienok Isidor Straus, spolumajiteľ amerického obchodného domu Macy’s, odmietol miesto v záchrannom člne. A to preto, aby sa namiesto neho mohli z potápajúcej sa lode zachrániť ženy a deti. Ida Strausová však svojho manžela neopustila. Naposledy ich videli, ako sa držia za ruky na palube Titanicu, keď sa loď potápala.

Podľa archívnych záznamov NYT sa Strausovo telo našlo v oceáne asi dva týždne po potopení lode. Pozostatky jeho manželky sa nikdy nenašli.

Osud bohatého páru sa v pozmenenej verzii dostal do filmu Titanic režiséra Jamesa Camerona z roku 1997 v podobe záberu na starší pár objímajúci sa v posteli, keď v ich kajute stúpa voda.

Po ponorke stále pátrajú

Ponorka, v ktorej sa k vraku zaoceánskeho parníka ležiaceho na dne Atlantického oceánu dostali okrem Rusha ďalší štyria ľudia, je od nedele (18. 6.) večera nezvestná. Nádej na záchranu sa zmenšuje, ale po ponorke naďalej pátra množstvo plavidiel a zariadení z viacerých krajín.

Šesťdesiatjedenročný Rush je zakladateľom spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá je organizátorom a prevádzkovateľom lode Titan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet