Na hlavný obsah

Mesto Nitra sa musí zadlžiť, aby mohlo dofinancovať eurofondové projekty

Inak by o európske peniaze prišlo.

Mesto Nitra sa musí zadlžiť, aby mohlo dofinancovať eurofondové projekty
Ilustračná snímka - Mestský úrad v Nitre. Foto: RTVS

Pôvodne päť miliónov eur, napokon až dvojnásobok – takýto úver si po novom zoberie mesto Nitra. Samospráva peniaze potrebuje na dofinancovanie eurofondových projektov, inak by o európske peniaze prišla. Z vlastnej pokladnice na to nemá. Nielen pre zdražovanie, ale aj následkom výpadkov príjmov.

Drahšie služby aj materiály predražili rekonštrukciu najväčšieho nitrianskeho parku aj ďalšie europrojekty. Mesto v rozpočte peniaze navyše nenašlo, problémom sú vysoké náklady aj výpadok príjmov pre opatrenia štátu.

„Na podielových daniach momentálne rátame s výpadkom na úrovni niečo medzi 4,8 až 5,5 milióna eur. Naopak, kompenzácie, s ktorými doteraz môžeme rátať od štátu, sú vo výške 3,3 milióna eur, takže vôbec to nepostačuje,“ vysvetlil situáciu hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová:

Na dofinancovanie projektov pôjde polovica úveru, zvyšných päť miliónov eur má ísť na prípravu nových investícií, na ktoré mesto ešte len plánuje čerpať peniaze.

„Dlh mesta po schválení úveru vo výške desať miliónov eur bude predstavovať 32 percent z bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka, čím sa vlastne splní zákonná podmienka,“ uviedla hlavná kontrolórka mesta Darina Kesselyová.

Podobný scenár hrozí aj inde

V poslednom hodnotení finančného zdravia miest ešte z roku 2021, ktorý pripravuje Inštitút pre ekonomické a sociálne otázky (INEKO), obsadila Nitra 118. miesto z celkových 141.

„Mesto má priestor si desaťmiliónový úver vziať. Podstatná je skôr jeho účelnosť. Vždy ide o návratnosť. Ide o to, aké sú celkové benefity pre obyvateľov mesta,“ priblížil spolupracovník INEKO Matej Tunega.

Podobný scenár ako v Nitre sa podľa samotných samospráv dá očakávať v mnohých mestách a obciach naprieč celým Slovenskom. Zvýšenú mieru zadlžovania v najbližšom období očakáva aj ich združenie.

„Budú sa zadlžovať len preto, aby investovali. Nie je to dlh, ktorý by sa týkal spotreby, ale investícií. Momentálne v kontexte investícií je to nevyhnutnosť,“ dodal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny