Na hlavný obsah

Minister obrany: Zuzana Čaputová by bola dobrou kandidátkou na generálnu tajomníčku NATO

Šéf Aliancie by sa mohol meniť už na jeseň.

Minister obrany: Zuzana Čaputová by bola dobrou kandidátkou na generálnu tajomníčku NATO
Minister obrany SR Martin Sklenár. Foto: SITA/Diana Černáková

Prezidentka Zuzana Čaputová by bola „naozaj dobrou kandidátkou“ na generálnu tajomníčku NATO. Po rokovaní vlády to uviedol minister obrany Martin Sklenár. Na špekulácie o jej prípadnej kandidatúre reagovať nechcel.

„Proces o výbere nového generálneho tajomníka NATO prebieha a záleží od mnohých faktorov, o ktorých sa musí rozhodnúť, aby sme mali dohodu všetkých členských krajín,“ povedal Sklenár.

Za Slovensko by bolo podľa Sklenára dobré, ak by funkciu zastával niekto, kto pozná situáciu na východnej hranici NATO a na Ukrajine a rozumie dôležitosti obrany a bezpečnosti v krajine. Zmena na pozícii generálneho tajomníka NATO by mohla nastať na jeseň tohto roka. „Dohoda sa len kreuje a uvidíme, aká bude záverečná podoba,“ poznamenal minister.

Súčasný generálny tajomník Jens Stoltenberg aktuálne na pozícii nadsluhuje. „Dobre vykonáva svoju funkciu a aj vzhľadom na to, čo sa deje na Ukrajine, sa krajiny rozhodli, aby bolo jeho funkčné obdobie niekoľkokrát predĺžené,“ povedal Sklenár. Očakáva, že možnosť predĺženia jeho mandátu už nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet