Na hlavný obsah

Moskva tvrdí, že Rusi v Kramatorsku zlikvidovali ukrajinských vojenských predstaviteľov

Ukrajina však tvrdí, že zasiahli pizzeriu plnú civilistov.

Moskva tvrdí, že Rusi v Kramatorsku zlikvidovali ukrajinských vojenských predstaviteľov
Ľudia odpratávajú trosky zo zničenej reštaurácie RIA Pizza po ruskom raketovom útoku v meste Kramatorsk. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok (29. 6.) v telegramovom vyhlásení uviedlo, že jeho sily v utorok (27. 6.) zlikvidovali dvoch ukrajinských generálov a až 50 ukrajinských dôstojníkov pri „veľmi presnom útoku“ na ukrajinský Kramatorsk. Podľa ukrajinských predstaviteľov však Rusi zasiahli pizzeriu plnú civilistov balistickou raketou Iskander. Zahynulo najmenej 12 ľudí vrátane troch maloletých.

„Podľa spresnených informácií boli v dôsledku vysoko presného zásahu Kramatorsku zlikvidovaní dvaja generáli, ktorí sa zúčastňovali na zasadnutí štábu, do 50 dôstojníkov ukrajinských ozbrojených síl, ako aj do 20 zahraničných žoldnierov a vojenských poradcov v dôsledku dočasného nasadenia 56. samostatnej motorizovanej pešej brigády ukrajinských ozbrojených síl,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Medzitým označilo Kramatorsk za súčasť takzvanej Doneckej ľudovej republiky, medzinárodne neuznanej entity, ktorú na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti v roku 2014. Kramatorsk však separatisti v roku 2014 obsadili len nakrátko. Odvtedy je pod kontrolou Kyjeva.

Medzi zranenými je aj malé dieťa

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko oznámil, že počet obetí ruského útoku na Kramatorsk stúpol na 12. Podľa jeho slov bolo zranených približne 65 ľudí vrátane osemmesačného dieťaťa. Pátranie po preživších v troskách zničenej reštaurácie pokračovalo až do štvrtkového rána.

Moskva popiera, že by útočila na civilistov na Ukrajine, ale jej tvrdeniam odporujú správy médií a množstvo svedkov. V polovici tohto mesiaca ruské sily zasiahli aj obytný dom v meste Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny. Podľa ukrajinských úradov zahynulo 13 ľudí a približne 30 ďalších utrpelo zranenia.

V apríli zahynulo 23 ľudí v meste Uman v strednej Ukrajine. Ruská raketa vtedy zasiahla obytný blok. V januári šokoval svojím rozsahom útok na obytný dom v Dnepri, pri ktorom podľa ukrajinských úradov zahynulo najmenej 46 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet