Na hlavný obsah

Ruské rakety zasiahli reštauráciu plnú ľudí. Hlásia niekoľko mŕtvych a desiatky zranených

Nejde o prvý útok voči civilistom v Kramatorsku.

Ruské rakety zasiahli reštauráciu plnú ľudí. Hlásia niekoľko mŕtvych a desiatky zranených
Zničená budova reštaurácie a obchodu po ruskom raketovom útoku v Kramatorsku. Foto: TASR/AP

Utorkový (27. 6.) ruský útok na východoukrajinský Kramatorsk si vyžiadal osem mŕtvych, vrátane troch detí, a 56 zranených. Novú bilanciu v stredu (28. 6.) zverejnila agentúra Ukrinform. Ruské strely v meste v utorok večer zasiahli pizzeriu plnú ľudí.

„Záchranári pracujú v troskách zničenej budovy a pátrajú po ľuďoch, ktorí sú pravdepodobne stále pod nimi,“ uviedli v stredu ráno záchranári na telegrame.

„Blízko miesta dopadu poškodilo niekoľko domov, obchodov, kaviarní a ďalších podnikov,“ uviedol šéf oblastnej správy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko s tým, že strely dopadli okolo ôsmej hodiny večer miestneho času (19.00 h SELČ).

Z budovy podľa Reuters zostala len pokrútená spleť kovových nosníkov. „Bežala som sem hneď po výbuchu, lebo som si tu prenajala kaviareň. Všetko rozmetalo na kusy,“ povedala 64-ročná Valentyna. „Nezostalo tu žiadne sklo, okná ani dvere. Je tu len skaza, strach a hrôza. Toto je 21. storočie,“ dodala.

Reštaurácia Ria, ktorú prakticky kompletne zničilo a ešte niekoľko hodín po zásahu v nej horelo, patrila podľa agentúry AFP k obľúbeným u miestnych, novinárov i vojakov. Pred zničenou reštauráciou, v ktorej aj niekoľko hodín po zásahu stále horelo, sa okrem záchranárov, polície a starostu mesta zhromaždil aj dav civilistov.

Tridsaťdvaročný kuchár Ruslan AFP potvrdil tvrdenia úradov, že v čase úderu bolo v pizzerii „pomerne dosť ľudí“. Pri údere ho zasypali sutiny, ale podľa svojich slov „mal šťastie“ a dostal sa von.

Natalija, žena stojaca pred reštauráciou, povedala, že jej 23-ročný nevlastný brat Nikita je stále vo vnútri. „Nemohli ho dostať von (z trosiek), bol zasypaný. Spadla na neho strecha,“ uviedla s plačom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet