Na hlavný obsah

Na kúpaliskách si návštevníci za vstupné tento rok priplatia. Môžu za to vyššie prevádzkové náklady

A to najmä zálohové platby za energie a mzdy pracovníkov.

Na kúpaliskách si návštevníci za vstupné tento rok priplatia. Môžu za to vyššie prevádzkové náklady
Ilustračná snímka kúpaliska. Foto: RTVS

Na väčšine kúpalísk odštartovala letná sezóna. Návštevníci si toto leto za vstupenky musia priplatiť. Prevádzkovateľom kúpalísk a akvaparkov niekoľkonásobne stúpli zálohové platby za energie aj mzdy pracovníkov.

Súkromný športový areál vo Zvolene má jeden rekreačný a jeden plavecký bazén. Ceny energií tam oproti vlaňajšku stúpli až šesťnásobne. Majitelia preto dlho váhali, či túto letnú sezónu brány areálu vôbec otvoria.

„Nakoniec sme sa rozhodli, že áno a riešili sme to montážou fotovoltaických panelov. Inštalovali sme 54 panelov, ale aj napriek tomu nám to nepokryje celú našu spotrebu elektrickej energie. Vykryje nám to časť nákladov. Preto sme museli dvíhať vstupné,“ vysvetlil prevádzkovateľ Športového areálu Orlík vo Zvolene Róbert Orság.

Letnej sezóne na kúpaliskách sa venovali redaktori RTVS Lucia Hamran Kollárová, Nikoleta Ferková a Peter Mútňan:

Po vyše štyroch rokoch museli zvyšovať vstupné o približne 25 percent aj v Nových Zámkoch. Prevádzkovatelia preto pristupujú k rôznym šetriacim opatreniam. „U nás využívame geotermálnu vodu. Drvivú väčšinu bazénov ohrievame geotermálnou vodou, ale pre atrakcie a filtrácie sú elektromotory, kde sa ťažko šetrí,“ priblížil viceprezident Asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární Ľudovít Lebó.

Okrem vysokých cien za energie stúpli pre prevádzkovateľov kúpalísk aj náklady na platy brigádnikov a zamestnancov.

„Jednoducho sme museli zdvihnúť cenu vstupného tento rok. V tejto chvíli sme v rokovaní s vlastníkom kúpalísk. S mestom Košice aj s nejakými alternatívami a možnosťami riešenia cien vstupného,“ uviedol správca kúpalísk TEHO v Košiciach Štefan Ferencz.

Jedno z mála kúpalísk bez obmedzení

Mestské kúpalisko v Hriňovej je jedným z mála, kde ceny vstupného ani prevádzku neobmedzili. Samospráva však očakáva, že jej pomôže štát vo forme kompenzačnej schémy, v ktorej je vyčlenených približne 200 miliónov eur.

„Kde by samosprávy v tomto polroku mali dostať na svoje účty okolo 54 milióny eur. Je to zaujímavá suma, ktorá by nám dokázala zasanovať straty a vysoké náklady najmä v poslednom kvartáli,“ povedal primátor mesta Hriňová Stanislav Horník.

Návštevnosť a tržby kúpalísk závisia najmä od počasia. Meteorológovia však v najbližších dňoch očakávajú zamračené a daždivé počasie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny