Na hlavný obsah

Návrh o vyššom zisku zdravotných poisťovní narazil na odpor. Kritizujú ho niektoré strany, minister aj úrad pre dohľad

Rozprava o ňom sa natiahla na niekoľko dní.

Návrh o vyššom zisku zdravotných poisťovní narazil na odpor. Kritizujú ho niektoré strany, minister aj úrad pre dohľad
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zdravotné poisťovne by mohli tvoriť vyšší zisk. Navrhuje to poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková. Podmienkou je zlepšenie starostlivosti o pacienta. Hnutie OĽANO návrh kritizuje. Tvrdí, že pomôže len súkromným poisťovniam. Proti sú aj poverený minister či úrad pre dohľad.

Koncom minulého roka prešiel v parlamente návrh, ktorý obmedzil zisk zdravotných poisťovní na jedno percento z predpísaného poistného. Strana SaS teraz navrhuje úpravu, percento navyše však musí pocítiť pacient na kvalite zdravotnej starostlivosti.

Pozmeňujúcemu návrhu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„To znamená objednávanie na termín včas, lekár, prevencia, digitalizácia, tieto veci. Inými slovami, milá poisťovňa, keď doručíš výkon pre poistenca, nech sa páči, patrí ti odmena,“ vysvetlila návrh predkladateľka Cigániková.

„Problém toho, čo hovorí pani poslankyňa, ani nie je v tom nápade, ten nápad sa mi nezdá úplne zlý, ale v tom, že v tom zákone to nie je, ona len tvrdí, že sa vytvorí nejaká vyhláška,“ uviedol predseda zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽANO).

Diskusia prešla k osobným útokom

Rozprava ku ziskom zdravotných poisťovní sa natiahla na niekoľko dní. Diskusia k odbornej téme sa však zvrtla do osobnej roviny. Prestrelka sa strhla medzi hnutím OĽANO a SaS

Líder obyčajných ľudí opäť spája poslankyňu SaS s finančnou skupinou Penta, do ktorej portfólia patrí jedna zo súkromných zdravotných poisťovní. Odmenou za úpravu zákona majú byť podľa Igora Matoviča (OĽANO) PR články v médiách finančnej skupiny.

„Normálne mi to vybíja poistky, že sa ty nehanbíš takto toto robiť, toto je korupcia Janka Penta Cigániková. Teraz mi ukázala prostredník. Toto si neukázala Janka ‚Penta‘ Cigániková mne, ukázala si tým chorým ľuďom,“ povedal Matovič.

„Sedemnásť článkov som našiel o vás, len počas tohto. Ja vás neurážam, vy nie ste prostitútka, ale to čo robíte sa dá prirovnať k prostitúcii duchovnej,“ skonštatoval poslanec Jozef Pročko (OĽANO).

Ja by som sa chcel vyjadriť k faktom pána Matoviča: Ďakujem pekne,“ povedal poslanec Marián Viskupič (SaS).

„Hneď, keď som videla, že je zapísaný Matovič, tak mi bolo jasné, že to nebude o argumentoch ale len nechutné kydanie hnoja a tak to aj bolo. To je neuveriteľná žumpa, nenávisť a zlo v OĽANO,“ podotkla Cigániková.

Návrh kritizuje aj šéf rezortu

Priestor na zvýšenie zisku zdravotných poisťovní však nevidí ani poverený minister zdravotníctva. Poistný systém sa musí najskôr dostať do plusových čísel.

„Za ministerstvo zdravotníctva odišlo nesúhlasné stanovisko s navyšovaním, keďže všetky poisťovne vykazujú vysoké straty. A teda baviť sa v tomto momente o akomkoľvek zisku nevidíme teraz ako vhodné,“ podotkol Michal Palkovič, minister zdravotníctva.

Úprava zisku zdravotných poisťovní sa nepozdáva ani Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (UDZS). Poslancov vyzýva, aby návrh stiahli.

„Ak sa takýto návrh schváli, bude to len drahé ústretové gesto voči akcionárom súkromných zdravotných poisťovní, ktorí sa takto dostanú k ďalším desiatkam miliónov eur z verejného zdravotného poistenia,“ uviedol UDZS v písomnom stanovisku.

Parlament by mal o návrhu rozhodnúť na konci júnovej schôdze, čo by malo byť budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko