Na hlavný obsah

Nemecko láka mládež na kultúru, osemnásťročným dá na ňu 200 eur

Podmienkou je mobilná aplikácia a bydlisko v Nemecku.

Nemecko láka mládež na kultúru, osemnásťročným dá na ňu 200 eur
Mobilná aplikácia KulturPass DE. Foto: ČTK/DPA/Jörg Carstensen

Nemecko každému, kto tento rok oslávi 18. narodeniny, poskytuje od tohto týždňa 200 eur na kultúru. Podmienkou je mobilná aplikácia a bydlisko v Nemecku.

Vreckové môžu mladí ľudia minúť napríklad za vstupenky do múzea, za divadlo, kino, koncert, knihy, komiksy alebo hudobné nosiče, vyberať ale musia zo zúčastnených poskytovateľov, ktorých sa zatiaľ k akcii pripojilo niekoľko tisíc.

Nemecká vláda o programe hovorí ako o kultúrnej ofenzíve, ktorou chce po dvoch rokoch prísnych obmedzení kvôli pandémii koronavírusu povzbudiť záujem o kultúru medzi mladými.

Práve kultúra počas karanténnych uzáver veľmi utrpela. Štát, ktorý na kultúrne vreckové vyčlenil pre tento rok 100 miliónov eur, sa v podpore zameriava predovšetkým na lokálne akcie.

Do programu kultúrneho pasu (KulturPass) preto nie sú zapojené veľké predajné platformy, veľké internetové zasielateľstvo a streamingové služby.

„KulturPass je pozvánkou pre všetkých mladých ľudí v Nemecku, ktorým tento rok bude osemnásť, aby spoznali kultúru vo svojom okolí. S rozpočtom 200 eur na osobu, mládež môže objavovať rozmanitosť kultúrnej krajiny a môže sa sama rozhodnúť, kam pôjde – či na koncert, na operu, do divadla, do múzea, alebo do najbližšieho kníhkupectva a obchodu s doskami,“ povedala nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová.

Predplatený kredit

Peniaze nedostanú mladí ľudia v hotovosti, ale vo forme predplateného kreditu. Podmienkou je mobilná aplikácia KulturPass, ktorá je dostupná pre systémy Android aj iOS. Na registráciu sú potrebné nemecké doklady totožnosti s elektronickou funkciou.

Uznávajú tiež občianske preukazy členských krajín Európskej únie, ak sú ich držitelia v Nemecku prihlásení na pobyt.

Nárok na kultúrne vreckové má každý, kto v tomto roku oslávil, prípadne oslávi 18. narodeniny. Kredit má platnosť dva roky, takže o výhody neprídu ani ľudia, ktorí dosiahnu dospelosť až na konci decembra.

Čerpať kredit potom môžu cez aplikáciu, prípadne cez webový portál, na ktorom si vyberú, na čo majú chuť. Náklady poskytovateľom služieb následne spätne preplatí vláda. K akcii sa doteraz pripojilo viac ako 5 600 poskytovateľov, ktorí ponúkajú okolo 1,7 milióna produktov.

V ponuke sú kníhkupectvo, predajne hudobnín a hudobných nosičov, organizátori koncertov a festivalov, kiná, divadlá alebo múzeá.

Kultúrny pas považuje vláda za pilotný projekt, ktorým sa inšpirovala v zahraničí. „V prípade úspechu by program mohol pokračovať a tiež sa rozšíriť,“ uviedlo ministerstvo kultúry. To poznamenalo, že by chcelo vreckové neskôr sprístupniť aj šestnásťročným a sedemnásťročným.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet