Na hlavný obsah

Francúzska prokuratúra obvinila policajta, ktorý zastrelil 17-ročného mladíka

Polícia počas protestov zadržala v noci 150 ľudí.

Francúzska prokuratúra obvinila policajta, ktorý zastrelil 17-ročného mladíka
Nepokoje vo francúzskom Nanterre. Foto: TASR/AP

Francúzska prokuratúra vo štvrtok (29. 6.) z úmyselného zabitia obvinila policajta, ktorý v utorok (27. 6.) zastrelil 17-ročného mladíka, napísala agentúra Reuters. Incident v krajine vyvolal nepokoje a násilnosti, a ešte viac posilnil dlhodobé sťažnosti na policajné násilie a systematický rasizmus bezpečnostných síl v krajine.

„Verejný prokurátor dospel k záveru, že neboli splnené podmienky pre legálne použitie zbrane,“ vyhlásil na tlačovej konferencii prokurátor Pascal Prache.

Na videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach a agentúra Reuters overila jeho pravosť, je vidieť, ako dvaja policajti stoja vedľa vozidla Mercedes AMG a jeden z nich zblízka strieľa na mladistvého vodiča, ktorý sa snaží odísť. Mladík, ktorého správy identifikujú len menom Nahel M., krátko potom na následky zranení zomrel.

Policajt priznal, že vystrelil smrtiacu ranu, a vyšetrovateľom povedal, že chcel zabrániť automobilovej naháňačke. Obával sa vraj, že by mohol byť zranený on alebo iná osoba po tom, čo sa mladík údajne dopustil niekoľkých dopravných priestupkov.

Policajtov advokát Laurent-Franck Liénard povedal agentúre AFP, že je odhodlaný preukázať, že jeho klient konal v medziach zákona.

„Vo štvrtok išiel môj klient do väzenia za to, že vystrelil zo zbrane, ktorú mu dal štát na zabezpečenie bezpečnosti vlastnej a jeho spoluobčanov. Rozhodnutie súdu plánujeme napadnúť a bojovať proti nemu všetkými právnymi prostriedkami, akonáhle sa zmierni politický tlak a nepokoje v uliciach, „povedal Liénard.

Prokurátor z Nanterre uviedol, že Nahel bol polícii známy tým, že už skôr nerešpektoval príkazy na zastavenie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu (28. 6.) vyhlásil, že streľba je neodpustiteľná. Dnes v Nanterre proti policajnému zákroku protestovali tisíce ľudí, predmestím Paríža tiež už druhú noc otriasli nepokoje a horeli tam automobily.

Pietny sprievod

V Nanterre sa vo štvrtok popoludní konal „biely sprievod“, pieta za 17-ročného Nahela M. Začala ho mladíkova matka Mounia, ktorá mala na sebe biele tričko s nápisom Spravodlivosť pre Nahela, informujú francúzske médiá. Sprievod sa po niekoľkých hodinách prerodil na násilnú akciu a demonštranti sa rovnako ako na iných miestach začali stretávať s políciou.

Šesťtisíc zhromaždených vyšlo po triede Pabla Picassa, väčšina ľudí bola tiež odená v bielom a niektorí niesli transparenty s nápismi „Niet spravodlivosti, nie je mieru“, „Všetci nenávidia políciu“ alebo „Už nikdy viac“, opísal list Le Monde.

„Je potrebné, aby celý svet videl, že keď pochodujeme za Nahela, pochodujeme za všetkých, ktorí pri sebe nemali kameru,“ vyhlásila matka zastreleného na začiatku sprievodu.

Medzi tisíckami zhromaždenými v sprievode boli aj vysokopostavení politici, napríklad šéf ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI) Manuel Bompard alebo šéfka strany Európa Ekológia – Zelení (EELV) Marine Tondelierová.

Hoci sprievod začal ako pietna akcia, krátko po štvrtej hodine popoludní sa skupiny demonštrantov na námestí Nelsona Mandelu stretli s poriadkovými silami a o pol šiestej už na mieste zasahoval intervenčný policajný tím, píše Le Monde. Neďaleko policajnej stanice v Nanterre následne zhorelo niekoľko áut a policajti pálili slzotvorný plyn do radov protestujúcich, ktorí nazpiatky posielali ohňostroje.

Krátko pred začiatkom „bieleho sprievodu“ Nahelova matka hovorila s francúzskymi novinármi. „Môj život, moje srdce mi bolo ukradnuté. Chýba mi, je to také bolestivé, „povedala Mounia.

Minister vnútra Gérald Darmanin povedal stanici BFM TV, že na bezpečnosť v Paríži vo štvrtok dohliada 5 000 policajtov, vo zvyšku Francúzska ich bude rozmiestnených ďalších 35-tisíc. Stanica BBC uviedla v pohotovosti sú aj špeciálne jednotky francúzskej polície

Zadržiavanie ľudí počas nepokojov

Smrť mladíka vyvolala protesty. Bezpečnostné zložky zadržali 150 ľudí počas v poradí už druhej noci nepokojov, ktorú usmrtenie tínedžera pri policajnej dopravnej kontrole vyvolalo. Informoval o tom francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, tvrdí agentúra AFP.

„Noc neúnosného násilia proti symbolom republiky s podpaľovaním alebo napadaním radníc, škôl a policajných staníc,“ opísal uplynulú noc na sociálnej sieti Twitter Darmanin. „Hanba tým, čo nevolali po upokojení,“ dodal minister.

V dôsledku nepokojov prezident Emmanuel Macron zvolal na štvrtok krízové stretnutie s niektorými ministrami.

Jeho smrť rozprúdila vo Francúzsku diskusiu o správaní sa policajtov k ľudom žijúcim v chudobných štvrtiach a predovšetkým k príslušníkom národnostných menšín, ktoré dlhodobo kritizujú ľudskoprávne skupiny.

K stretom medzi políciou a demonštrantmi prišlo už aj predchádzajúcu noc a hoci situácia vyzerala v stredu (28. 6.) večer v okolí Paríža pokojne, nepokoje prepukli v iných mestách vrátane Toulouse, Dijonu a Lyonu. Neskôr po polnoci prerástli protesty do nepokojov aj v okolí Paríža, kde zasahovalo vyše dvetisíc policajtov.

Matka usmrteného mladíka zvolala pochod na počesť svojho jediného dieťaťa na štvrtok poobede v mestečku Nanterre na predmestí Paríža, kde prišlo k incidentu.

Nočný zákaz vychádzania

Mesto Clamart pri Paríži od dnes vyhlásilo nočný zákaz vychádzania od 21.00 h SELČ do šiestej hodiny rannej, ktorý bude platiť až do pondelka (3. 7.).. Radnica sa pre tento krok rozhodla pre pokračujúce nepokoje. Informovala o tom agentúra AFP.

Clamart sa v noci na štvrtok zaradil medzi dejiská nepokojov a demonštranti tam zapálili električku. Miestni predstavitelia na twitteri uviedli, že zmyslom nočného zákazu vychádzania je obnoviť v meste pokoj a poriadok, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet