Na hlavný obsah

Podmienky na uznávanie vzdelania ukrajinských sestier sa zjednodušujú

Pomôžu tak zvýšiť počet sestier na Slovensku.

Podmienky na uznávanie vzdelania ukrajinských sestier sa zjednodušujú
Ilustračná snímka.

Podmienky na uznávanie vysokoškolského vzdelania ukrajinských sestier na Slovensku sa zjednodušujú. TASR o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR. Zmeny podľa neho prinesú ich jednoduchšie zapojenie do zdravotníckeho systému na Slovensku a pomôžu tak zvýšiť počet sestier.

„Rozhodli sme sa prijať opatrenia, ktoré umožnia ukrajinským sestrám rýchlejšie a jednoduchšie dosiahnuť uznanie vzdelania a nastúpiť do ambulancií a nemocníc. Ukrajinské sestry sa tak v prípade záujmu môžu dostať rýchlejšie k pacientom, využiť svoje vzdelanie i skúsenosti a posilniť tak slovenské zdravotníctvo,“ uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Rezort ozrejmil, že ukrajinské sestry s bakalárskym vzdelaním zašlú potrebné doklady na ministerstvo školstva, ktoré do dvoch mesiacov rozhodne o uložení skúšky spôsobilosti – odbornej praxe. Tá pozostáva len z praktickej časti a zabezpečí ju Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) v Bratislave.

„Žiadateľ absolvuje odbornú klinickú prax na rôznych oddeleniach v nemocniciach – novorodenecké, gynekologické, JIS, OIAM a iné. Následne SZU zašle protokol o absolvovaní skúšky spôsobilosti rezortu školstva. A ten do mesiaca vydá rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní,“ vysvetlil.

Následne záujemcovia absolvujú na SZU doplňujúcu ústnu i písomnú skúšku v slovenskom jazyku. „Bude to možné aj bez absolvovania dočasnej odbornej stáže u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,“ ozrejmil rezort.

Po zložení tejto skúšky požiadajú o uznanie odbornej kvalifikácie ministerstvo školstva, ktoré rozhodne do jedného mesiaca. „Následne môžu žiadatelia vykonávať povolanie sestry a dostanú aj možnosť pokračovať v magisterskom štúdiu v odbore ošetrovateľstvo,“ doplnilo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko