Na hlavný obsah

Poslanci ukončili poslednú riadnu schôdzu aktuálneho funkčného obdobia

Konať sa však môžu mimoriadne zasadnutia.

Poslanci ukončili poslednú riadnu schôdzu aktuálneho funkčného obdobia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci Národnej rady (NR) SR stredajším (28. 6.) hlasovaním ukončili poslednú riadnu schôdzu v tomto volebnom období. Po júnovej 94. schôdzi už harmonogram neráta s ďalšou riadnou schôdzou.

Naplánovaná je zatiaľ len slávnostná schôdza 1. septembra pri príležitosti Dňa Ústavy SR. Rokovať sa však môže aj mimoriadne. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) už avizoval, že mimoriadnu schôdzu s návrhom na jeho odvolávanie zvolá 4. júla.

Poslanci ukončili v stredu júnovú schôdzu, hoci program ešte rátal s rokovaním aj napríklad vo štvrtok (29. 6.). Plénum však odsúhlasilo návrh Borisa Suska (Smer-SD), ktorý žiadal, aby sa po odhlasovaní všetkých doteraz prerokovaných bodov ukončila schôdza. Argumentoval chaosom pri zaraďovaní bodov do programu.

Susko to odôvodnil tým, že v pléne prevláda chaos pri zaraďovaní bodov do programu, pričom sa to podľa jeho slov deje v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR. Parlament sa podľa neho ani nezhodol na tom, či sa o návrhoch, ktoré prešli v úvode schôdze do druhého čítania, môže rokovať ešte na tejto schôdzi. Parlament jeho návrh schválil.

Susko kritizoval, že sa malo ráno začať rokovať o návrhoch zákonov, ktoré prešli do druhého čítania ešte v úvode schôdze. Dodal, že poslanec Milan Vetrák na výbore neumožnil hlasovanie o stanovisku výboru, ktoré si k tejto problematike vopred vyžiadal parlament.

Vetrák odmieta, že by znemožnil hlasovanie, reagoval, že len prerušil jeho rokovanie. Pčolinský zvolal grémium, keďže sa plénum nevedelo dohodnúť a chýba aj stanovisko výboru. Vetrák povedal, že výbor prerušil, aby sa zistilo, či už vláda začala robiť na stanovisku k návrhom zákonov.

Budúci týždeň by sa mali poslanci do parlamentu vrátiť na mimoriadne rokovanie o odvolávaní Kollára. Iniciovali ho poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati. Vyzbierali potrebných 30 podpisov na zvolanie takejto schôdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko