Na hlavný obsah

Pred anexiou Krymu a okupáciou Ukrajiny Rusi vtrhli aj do Gruzínska. V Južnom Osetsku teraz zvyšujú počty vojakov

Prišlo aj k niekoľkým únosom.

Pred anexiou Krymu a okupáciou Ukrajiny Rusi vtrhli aj do Gruzínska. V Južnom Osetsku teraz zvyšujú počty vojakov
Na administratívnej hraničnej línii Južného Osetska pôsobí od októbra 2008 Európska monitorovacia misia. Foto: RTVS

Predtým ako Rusi anektovali ukrajinský polostrov Krym a začali plnohodnotnú inváziu na Ukrajine, vtrhli aj do Gruzínska. Obsadili pätinu jeho územia a uznali samostatné republiky Južného Osetska a Abcházka.

Desaťtisíce ľudí odvtedy žijú ako vnútorní vysídlenci v ostatných častiach krajiny. Do oblastí majú veľmi obmedzený prístup. Pozorovatelia navyše upozorňujú na zvýšenú aktivitu ruských vojakov. Gruzínsko si čoskoro pripomenie 15 rokov od vpádu Rusov na jeho územie. Na mieste nakrúcal štáb RTVS.

Na administratívnej hraničnej línii Južného Osetska pôsobí od októbra 2008 Európska monitorovacia misia. Jej zástupcovia upozorňujú, že priechod s Gruzínskom je otvorený iba 10 dní v mesiaci a podlieha prísnym kontrolám, ktoré negatívne ovplyvňujú tunajšie obyvateľstvo.

„Od vypuknutia konfliktu oblasť opustilo približne 250-tisíc ľudí. Mnohí z nich majú stále príbuzných v Južnom Osetsku a úplné či teraz čiastočné uzatvorenie priechodu v Odzisi na nich vplýva veľmi negatívne,“ vysvetlila vedúca terénnej kancelárie v Mtskhete Ewa Suvara.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Petra Vrablicová:

Medzi tými, ktorí odišli, bol aj Dito Kaulašvili. „V Osetsku som žil s rodičmi a starými rodičmi. Opustil som ho tretieho augusta 2008, keď už Rusko a Gruzínsko na seba strieľali. Boli tam ruské skupiny, ktoré označovali samé seba za mierové sily, no v skutočnosti to boli vojenské zoskupenia,“ priblížil Kaulašvili.

Zatiaľ čo Dito odišiel do Gori, jeho otec, strýko a starí rodičia zostali v Osetsku do 9. augusta, keď sa gruzínske jednotky stiahli zo svojich pozícií. „Moja rodina musela utiecť počas aktívneho bombardovania. Rusi používali stíhačky a iné zbrane na ostreľovanie civilného obyvateľstva,“ spomínal.  

Zvýšil sa počet ruských vojakov v oblasti

Moskva, napriek nesúhlasu medzinárodného spoločenstva, uznala separatistické regióny Južné Osetsko a Abcházsko za nezávislé republiky a je v nich naďalej vojensky prítomná. „Po vypuknutí vojny na Ukrajine sme nespozorovali výrazné zmeny v bezpečnostnej situácii v Južnom Osetsku. Keďže konflikt tu vypukol už v roku 2008, našou úlohou je, aby to tak zostalo,“ dodala Suvara.

Gruzínske mimovládne organizácie však v posledných mesiacoch upozornili, že na administratívnej hraničnej línii prišlo k niekoľkým únosom a množstvo a počet ruských vojakov v okupovaných regiónoch Gruzínska sa od vypuknutia invázie na Ukrajine zvýšila.

Gruzínsko si v auguste pripomenie 15 rokov od vypuknutia tohto už dnes zamrznutého konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet