Na hlavný obsah

Pri teroristickom útoku na strednú školu v Ugande prišlo o život okolo 40 ľudí

V nemocnici je tiež osem zranených.

Pri teroristickom útoku na strednú školu v Ugande prišlo o život okolo 40 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/ntvuganda

Pri džihádistickom útoku na školu na západe Ugandy zahynulo okolo 40 ľudí. Informácie o presnom počte obetí sa však rozchádzajú. Agentúra AP s odvolaním sa na miestneho starostu píše o 41 mŕtvych, vrátane 38 študentov.

Podľa agentúry Reuters ugandská armáda uviedla, že radikáli napojení na teroristickú skupinu Islamský štát (IS) zabili 37 osôb a ďalších šesť uniesli. Osem ľudí bolo podľa polície odvezených do nemocnice v kritickom stave.

Útok sa odohral v piatok okolo 22.30 h SELČ v strednej škole v meste Mpondwe, zhruba dva kilometre od hranice s Kongom. Starosta mesta Selevest Mapoze uviedol, že bolo nájdených 41 tiel, vrátane 38 zabitých študentov. Miestny predstaviteľ Joe Walusimbi povedal, že mali 16 a viac rokov.

Niektorí chlapci boli podľa generálmajora Dicka Oluma upálení alebo rozsekaní na kusy. Viacero z tiel je natoľko obhorených, že na ich identifikáciu bude potrebné vykonať testy DNA. Ďalších študentov, najmä dievčatá, útočníci podľa úradov uniesli.

Ozbrojenci podľa Oluma do mesta prišli asi dva dni pred útokom a skupina doteraz neidentifikovaných mladých mužov sa išla na školu pozrieť. Ugandská armáda uviedla, že z útoku podozrieva asi piatich členov islamistickej skupiny Zjednotené demokratické sily (ADF).

Študentom zapálili matrace

Podľa informácií spravodajského webu BBC útočníci študentom zapálili matrace a predpokladá sa, že v oblasti odpálili tiež bomby. Okrem toho z internátu ukradli jedlo. Snímky horiaceho internátu sa objavili na sociálnych sieťach.

„Naše sily prenasledujú nepriateľa, aby zachránili unesených a túto skupinu zničili,“ uviedol na twitteri hovorca ugandských ozbrojených síl Felix Kulayigye. Ugandskí vojaci ozbrojenca z ADF prenasledujú v oblasti konžského národného parku Virunga. Armáda pri pátraní v horskej oblasti využíva tiež vrtuľníky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet