Na hlavný obsah

Prívalové dažde priniesli komáre aj na miesta, kde sa predtým nevyskytovali. Miestami útočia v rojoch

Odborníci potvrdili kritickú situáciu.

Prívalové dažde priniesli komáre aj na miesta, kde sa predtým nevyskytovali. Miestami útočia v rojoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tento rok nás budú komáre štípať častejšie ako vlani. Odborníci potvrdili kritickú situáciu s ich výskytom. Poradili však, ako sa pred nimi chrániť. Na tých, čo bývajú v blízkosti riek, jazierok, potôčikov či v záplavových častiach, si komáre vždy pochutia najviac. Tento rok však štípu aj v oblastiach, kde inokedy nie.

„Momentálne je situácia zlá, bolo veľa zrážok, boli povodne – celé záplavové územie bolo pod vodou a tým pádom sa záplavové komáre veľmi premnožili,“ uviedla vedecká pracovníčka Slovenskej akadémie vied (SAV) Veronika Michalková.

Situácii s komármi sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

V niektorých častiach Slovenska agresívne útočia doslova v rojoch. „Tým pádom, že ich je enormné množstvo, tak je situácia nepríjemnejšia a oni sa zdajú byť agresívnejšie. Ale to preto, že hľadajú hostiteľa a je ich strašne veľa,“ pokračovala Michalková.

Svoje obete si vyberajú podľa pachu a krvnej skupiny. „Podľa výskumov, ktoré boli robené, je pravda, že najatraktívnejšia je krvná skupina nula. Ale je to aj komplex pachov a chemických látok, ktoré jedinec vylučuje,“ vysvetlila ďalej Michalková.

Vyhľadávajú vodu

Hovorí sa, že proti komárom zaberá citrusová vôňa. Či je to pravda alebo mýtus, na to sme sa spýtali obyvateľov bratislavského Devína, ktorí s komármi bojujú rok čo rok.

„Určite pre jednotlivca je dôležité, aby nemal na dvore alebo v záhradke vodné nádrže, aby prikryl sudy s vodou, aby sa tak nemohli vyvíjať tieto komáre,“ dodala Michalková.

Málokto vie, že komáre sú aj prenášačmi vírusových ochorení s príznakmi podobnými ako pri chrípke. A aj keď hmyzu všeobecne ubúda, komárov sa to netýka. Vedci však stále pracujú na vývoji účinných biologických postrekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko