Na hlavný obsah

Putin reagoval na Prigožinovu vzburu. Hovoril o zrade a tvrdých trestoch

Pripustil, že situácia v Rostove na Done je veľmi zložitá.

Putin reagoval na Prigožinovu vzburu. Hovoril o zrade a tvrdých trestoch
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vojnovými novinármi, ktorí informujú o špeciálnej vojenskej operácii Ruska na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ozbrojená vzbura žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny je zradou Ruska a jej organizátorov tvrdo potrestajú. Povedal v sobotu (24. 6.) v prvej reakcii na dianie na juhu krajiny prezident Vladimir Putin.

Vojaci podľa neho postupu vagnerovcov „hrdinne“ vzdorujú, prezident však zároveň pripustil, že situácia v Rostove na Done je veľmi zložitá.

„Ako prezident Ruska, najvyšší veliteľ ozbrojených síl a ruský občan urobím všetko pre to, aby som ochránil krajinu, ústavný poriadok, život, bezpečnosť a slobodu občanov,“ povedal v prejave prenášanom televíziou Putin.

Rovnako ako ministerstvo obrany aj prezident vyzval účastníkov vzbury, aby sa na „zločineckej“ operácii ďalej nepodieľali. „Tí, ktorí zorganizovali a vykonali ozbrojenú vzburu a zdvihli zbrane voči svojim druhom, zradili Rusko. Budú sa za to zodpovedať, „uviedol Putin.

Vo svojom prejave tiež obvinil Západ, že proti Rusku namieril všetku svoju vojenskú, ekonomickú a informačnú kapacitu. Rusko podľa neho teraz bojuje o svoju suverenitu, nezávislosť a právo zostať štátom s tisícročnou históriou.

Postup Vagnerovcov Putin označil za „dýku vrazenú do chrbta“ a osobne vraj dal rozkaz, aby armáda „neutralizovala“ organizátorov povstania.

„To, čomu čelíme, je zrada. Zrada, ku ktorej viedli prehnané ambície a osobné záujmy, „uviedol Putin so zjavným odkazom na šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet