Na hlavný obsah

Republikánsky primátor Miami Francis Suarez zaregistroval svoju kandidatúru na prezidenta USA

Zatiaľ je jediným republikánskym kandidátom hispánskeho pôvodu.

Republikánsky primátor Miami Francis Suarez zaregistroval svoju kandidatúru na prezidenta USA
Starosta Miami Francis Suarez sa prihovára novinárom. Foto: Profimedia

Republikánsky primátor floridského mesta Miami Francis Suarez v stredu (14. 6.) zaregistroval svoju kandidatúru na prezidenta. Vstúpil tak do súboja o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany, kde medzi približne desiatkou uchádzačov výrazne dominuje exprezident Donald Trump, informuje agentúra AFP.

Štyridsaťpäťročný Suarez je predsedom Konferencie amerických primátorov a je zatiaľ jediným republikánskym kandidátom hispánskeho pôvodu. Jeho otec sa narodil na Kube.

Suarez v stredu predložil svoje kandidačné listiny Federálnej volebnej komisii. Svoju kandidatúru ešte verejne neoznámil, avšak avizoval, že vo štvrtok (15. 6.) prednesie „dôležitý prejav“ v Prezidentskej knižnici Ronalda Reagana v Kalifornii. V prípade úspechu by sa stal prvým úradujúcim primátorom zvoleným za prezidenta USA, mimo Floridy však nie je príliš známy.

Francis Suarez je už tretím uchádzačom o republikánsku prezidentskú nomináciu z Floridy. Po guvernérovi tohto štátu Ronovi DeSantisovi a Donaldovi Trumpovi, ktorý od odchodu z Bieleho domu žije vo svojej floridskej rezidencii Mar-a-Lago.

Okrem nich už svoj úmysel kandidovať oznámili bývalý viceprezident Mike Pence, senátor Tim Scott, bývalá veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a guvernér New Jersey Chris Christie.

Napriek viac než desiatke kandidátov sa súboj o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany považuje prakticky za duel dvoch osobností. A to Donalda Trumpa a Rona DeSantisa, uvádza agentúra AFP. Suarez sa v minulosti vymedzil voči obom týmto politikom.

Väčšina uchádzačov sa stretne v prvej predvolebnej debate, ktorá sa uskutoční 23. augusta. Víťaz republikánskych primárok si v novembri 2024 zmeria sily s prezidentským kandidátom Demokratickej strany, ktorým sa veľmi pravdepodobne stane prezident Joe Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet