Na hlavný obsah

Kollár podáva trestné oznámenie v súvislosti s kauzou jeho bývalej partnerky

Za kauzou vidí len snahu očierniť jeho a hnutie Sme rodina.

Kollár podáva trestné oznámenie v súvislosti s kauzou jeho bývalej partnerky
Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár podá na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie na svoju expartnerku Barboru Richterovú a na ďalšie neznáme osoby, ktoré podľa jeho slov stoja za medializovanou kauzou o jej údajnom sledovaní.

Vidí za tým snahu očierniť jeho i Sme rodina pred voľbami. Informoval o tom na piatkovej (23. 6.) tlačovej konferencii.

Kollár považuje medializované informácie a Richterovej list poslancom o jej údajnom sledovaní za klamstvá. Po piatkovom rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) je presvedčený, že to bude možné dokázať.

Žiada, aby orgány činné v trestnom konaní preverili pozadie kauzy i to, ako Richterová získala evidenčné čísla vozidiel, ktoré ju mali podľa jej oznámenia sledovať. Odmieta pritom, že by niekedy zneužil SIS na osobné účely.

Kollár už má informácie, že niektorí poslanci zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať ho z funkcie. Ak vyzbierajú potrebných 30 podpisov, je pripravený tomu čeliť. Zdôraznil pritom, že „nefacká ženy z plezíru“ a zopakoval svoje vysvetlenie situácie spred niekoľkých rokov, kedy Richterovú udrel.

Šéf SIS vylúčil zneužitie tajných

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč po piatkovom rokovaní výboru vylúčil, že by tajnú službu zneužili na osobné účely ústavného činiteľa.

„My sa nevieme vyjadriť úplne otvorene, či nejakú činnosť vykonávame alebo nevykonávame. Rád by som sa vyjadril, ale som viazaný mlčanlivosťou,“ reagoval Aláč na otázky o kauze a práci SIS.

Členovia výboru sa pýtali na medializované informácie o údajnom sledovaní Richterovej. Informácie uvedené v medializovanom podaní a liste poslancom sú podľa Aláča dezinformácie a nezakladajú sa na pravde. Cieľom kauzy podľa neho môže byť aj pritiahnutie mediálnej pozornosti.

Aláč nemôže potvrdiť ani vyvrátiť, či vozidlá, ktoré uviedla Richterová v oznámení, patria tajnej službe. „Je tam zákonná prekážka,“ uviedol. Rovnako je to podľa neho aj pri otázke, kto je alebo nie je objektom spravodajského záujmu.

Deklaroval súčinnosť s OČTK

Deklaroval, že orgánom činným v trestnom konaní (OČTK) poskytne SIS plnú súčinnosť. Zatiaľ službu Národná kriminálna agentúra (NAKA) nekontaktovala. Tvrdí, že o záležitosti dopodrobna nehovoril so žiadnym ústavným činiteľom ani s Kollárom.

„Výbor zobral informáciu na vedomie a takisto skonštatoval, že SIS plne poskytne súčinnosť OČTK, čo sa týka tohto podania. Keďže ide o živú vec, je veľmi ťažké informovať o tom, o čom sme sa bavili na výbore,“ uviedol predseda výboru Marián Saloň (Smer-SD). Pochybnosť v súvislosti s predsedom parlamentu nemá.

Na otázku, či by mal Kollár odísť zo svojej pozície odpovedal, že k situácii sa dá postaviť chlapsky, no je to Kollárovo rozhodnutie. Za nešťastné považuje Saloň aj vyjadrenia policajného prezidenta Štefana Hamrana. Otázne podľa neho je, či neporušil zásady ochrany utajovanej skutočnosti, keď hovoril o evidencii vozidiel v kauze.

Hamran avizoval vyšetrovanie, Kollár obvinenia odmieta

Policajný prezident v diskusnej relácii Rádia Expres potvrdil, že NAKA sa zaoberá trestným oznámením zo strany Richterovej a vyšetruje podozrenie z ublíženia na zdraví i zo sledovania Richterovej.

Nevylúčil, že vozidlá, ktoré ju mali sledovať, patria zložkám štátu. Podľa jeho slov by mohla NAKA v tomto kontexte vyšetrovať aj podozrenia zo zneužívania štátnej moci na súkromné účely.

Kollár o spore s Richterovou hovoril na tlačových konferenciách, kde okrem iného priznal, že ju pred 12 rokmi udrel po tom, ako ohrozila ich dieťa. Zároveň odmietol Richterovej obvinenia, za ktorými vidí kampaň na jeho očiernenie.

Trvá na tom, že v záujme ochrany dieťaťa konal správne. Viaceré strany ho po jeho výrokoch vyzvali na odstúpenie z funkcie predsedu parlamentu. Kollár odstúpiť nemieni. Odmieta, že by dal Richterovú sledovať.

Kauze Borisa Kollára sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko