Na hlavný obsah

Slovenská mládež sa radikalizuje. Polícia prekazila niekoľko incidentov, vrátane výroby výbušnín

Štát chce zaviesť bezpečnostné opatrenia.

Slovenská mládež sa radikalizuje. Polícia prekazila niekoľko incidentov, vrátane výroby výbušnín
Na snímke uprostred minister vnútra Ivan Šimko pred rokovaním Vlády SR 28. 6. 2023. Foto: RTVS

Slovenská mládež sa radikalizuje, a to najmä v online priestor. Táto téma bola jedným z bodov, o ktorom v stredu (28. 6.) rokovala Bezpečnostná rada SR. Predseda vlády Ľudovít Ódor informoval, že policajný zbor už prekazil niekoľko incidentov a situáciu monitoruje podrobnejšie.

Polícia zároveň začala intenzívnejšie spolupracovať so školami, aby nebezpečné činnosti mohli zastaviť a eliminovať už v ich zárodkoch.

Minister vnútra Ivan Šimko uviedol, že doteraz išlo o izolované a ojedinelé prípady. Spomenul aj ozbrojené útoky či výrobu výbušných systémov.

„Nejde o spoluprácu väčšieho počtu ľudí alebo vytváranie nejakých skupín. Sú to väčšinou študenti alebo žiaci, ktorí podľahnú na sociálnych sieťach radikalizácii. Buď ide o priame fyzické útoky, alebo sme dokonca zaznamenali aj ozbrojené útoky – našťastie bez obetí,“ priblížil situáciu Šimko.

Šéf rezortu dodal, že štát zaznamenal aj prípravy výbušných materiálov. Situácia je podľa neho natoľko vážna, že jej musia venovať pozornosť.

Šimko upresnil, že situácia zatiaľ nie je tak vážna ako pri teroristickom útoku na Zámockej ulici z októbra 2022.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy premiéra Ľudovíta Ódora, ministra obrany Martina Sklenára a ministra vnútra Ivana Šimka:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko