Na hlavný obsah

Slovensko by mohlo mať od budúceho roku o jedného europoslanca viac ako teraz

Mandáty z rezervy po brexite by sa rozdelili medzi deväť krajín.

Slovensko by mohlo mať od budúceho roku o jedného europoslanca viac ako teraz
Prezidentka Zuzana Čaputová pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko by po eurovoľbách v júni 2024 mohlo mať 15 europoslancov, o jedného viac ako v súčasnosti. Navrhol to výbor Európskeho parlamentu pre ústavné veci (AFCO) v súbore textov, v ktorých pre europoslancov z deviatich členských krajín EÚ navrhol pridať 11 nových kresiel.

Súčasný 705-členný Európsky parlament by mal podľa návrhu AFCO 716 europoslancov. Mandáty z „rezervy“ po odchode britských poslancov po brexite navrhol AFCO na základe demografických zmien.

Správa navrhuje, aby sa na rok 2024 vytvorilo jedenásť dodatočných mandátov. Po dva pre Holandsko a Španielsko a po jednom pre Slovensko, Dánsko, Fínsko, Írsko, Lotyšsko, Rakúsko a Slovinsko. Jej autormi sú rumunský europoslanec Loránt Vincze a francúzsky Sandro Gozi.

Navrhované zmeny by mali zahŕňať aj dodatočnú rezervu pre 28 europoslancov zvolených na spoločnej európskej kandidátke v rámci celoúniového volebného obvodu. EP by tak mal 744 členov.

O návrhu výboru AFCO o 11 dodatočných mandátoch budú europoslanci hlasovať vo štvrtok v pléne EP v Štrasburgu a odobriť tento návrh musia aj lídri členských krajín na samite EÚ. Loránt Správa má „najvyššiu možnosť dosiahnuť jednomyseľný súhlas členských štátov“ na pridanie navrhnutého počtu kresiel, uviedol Vincze pre médiá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko