Na hlavný obsah

Trump zažaloval bývalú novinárku za ohováranie. Jej obvinenia zo znásilnenia považuje za klamstvo

Požaduje odvolanie jej tvrdenia a zaplatenie pokuty.

Trump zažaloval bývalú novinárku za ohováranie. Jej obvinenia zo znásilnenia považuje za klamstvo
Exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v utorok (27. 6.) zažaloval niekdajšiu novinárku Jean Carrollovú za ohováranie, pretože ho podľa jeho tvrdenia falošne obvinila zo znásilnenia. Informuje o tom v stredu (28. 6.) agentúra Reuters, ktorá pripomína, že newyorská porota v máji dospela k tomu, že Trump v minulosti Carrollovú sexuálne zneužil.

Trump v žalobe požaduje, aby Carrollová svoje tvrdenia odvolala a tiež mu vyplatila bližšie nespresnené odškodnenie. Právnička Carrollovej v reakcii uviedla, že ide len o ďalší pokus exprezidenta oddialiť zodpovednosť.

Carrollová tvrdí, že ju Trump v roku 1996 znásilnil v prezliekacej kabínke obchodného domu v New Yorku. Deväťčlenná porota v občianskoprávnom spore v máji dospela k záveru, že znásilnenie sa síce nepreukázalo, ale že Trump ju sexuálne zneužil.

Podľa poroty sa politik tiež dopustil ohovárania, keď vlani na svojej sociálnej sieti Truth Social napísal, že tvrdenie Carrollovej o znásilnení, ktoré sa objavilo v jej knihe, je lož a podvod.

Trump má bývalej novinárke zaplatiť päť miliónov dolárov (zhruba 4,6 mil. eur) ako odškodné za sexuálne zneužitie a ohováranie. Proti verdiktu sa odvolal a popiera, že by ženu znásilnil.

Bývalá stĺpčekárka magazínu Elle je jednou z viac ako 20 žien, ktoré Trumpa verejne obvinili z rôznych foriem sexuálneho obťažovania alebo násilia. V jej prípade sa však prvýkrát niektorým z obvinení zaoberal súd. V občianskoprávnom konaní sa možno domáhať náhrady škôd, súd však nerozhoduje napríklad o treste odňatia slobody ako v trestnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet