Na hlavný obsah

Ukrajina má dostatok zbraní, aby mohla začať ofenzívu proti Rusku, tvrdí Kuleba

Po ukrajinskom víťazstve chce, aby krajina vstúpila do NATO.

Ukrajina má dostatok zbraní, aby mohla začať ofenzívu proti Rusku, tvrdí Kuleba
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina má dostatok zbraní na začatie protiofenzívy proti Rusku. Táto operácia zabezpečí krajine víťazstvo, ktoré potrebuje na vstup do Severoatlantickej aliancie, povedal v pondelok (5. 6.) agentúre Reuters ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Vstup Ukrajiny do NATO bude podľa neho „pravdepodobne“ možný len vtedy, keď sa skončia aktívne boje na jej území.

Ukrajina už niekoľko mesiacov hovorí o chystanej protiofenzíve s cieľom získať späť územia, ktoré okupujú ruské invázne vojská. Pomôcť jej majú tiež zbrane – napríklad tanky, obrnené vozidlá alebo húfnice – ktoré darovali západní spojenci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal publikovanom cez víkend uviedol, že Ukrajina by rada mala viac zbraní zo Západu pre nadchádzajúcu vojenskú operáciu, ale aj tak je pripravená na protiútok.

„Chceli by sme mať určité veci, ale nemôžeme čakať ďalšie mesiace,“ povedal. Vyjadril za zbrane vďačnosť, ale dodávky podľa neho mali byť rýchlejšie a vo väčšom množstve, keďže meškanie podľa neho stojí životy ľudí.

Kuleba v pondelok neprezradil, či už očakávaná protiofenzíva začala. Uviedol, že najdôležitejšie podľa neho nie je kedy začne, ale že skončí ukrajinským víťazstvom. O začiatku rozsiahleho ukrajinského protiútoku v noci na pondelok informovala Moskva, ukrajinská armáda však dala najavo, že protiofenzíva sa ešte nezačala.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu sa pritom nedajú bezprostredne v podmienkach vojny nezávisle overiť.

Členstvo v NATO

Šéf ukrajinskej diplomacie ďalej agentúre povedal, že členstvo v NATO je ďalším veľkým cieľom Kyjeva po tom, ako niektorí spojenci súhlasili s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačky F-16, o ktoré Ukrajina usiluje.

Viaceré európske krajiny dali v poslednom čase najavo ochotu pomôcť Kyjevu získať tieto lietadlá alebo naznačili, že by ich mohli sami dodať. Konkrétne sľuby v tomto ohľade však zatiaľ nie sú.

Kuleba vyhlásil, že Ukrajina získala všetky zásadné zbrane. „Členstvo v NATO nemôže zastaviť túto vojnu, ale členstvo v NATO zastaví ďalšie vojny. Preto je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť bezpečnosť v regióne, dospieť k momentu, keď sa Ukrajina stane členom NATO,“ povedal.

O možnosti vstupu Ukrajiny do NATO sa bude rokovať na júlovom aliančnom samite v litovskom Vilniuse. Generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg minulý týždeň uviedol, že s členstvom Ukrajiny členské štáty súhlasia a Kyjev podporujú v obrane proti ruskej agresii.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková však zároveň zdôraznila, že do NATO nemôže vstúpiť krajina, ktorá je vo vojne. Podľa šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa by sa na samite nemalo diskutovať ani o časovom pláne vstupu Ukrajiny do NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet