Na hlavný obsah

V kauze úniku informácií z Pentagónu padlo obvinenie. Teixeirovi hrozí 60 rokov za mrežami

Má tiež zaplatiť vysokú pokutu.

Federálna veľká porota obvinila príslušníka leteckej zložky americkej Národnej gardy Johna Teixeiru, podozrivého zo zverejňovania tajných amerických spravodajských správ na internete, v šiestich bodoch, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti.

Dvadsaťjedenročný Teixeira čelí obžalobe z úmyselného uchovávania a odovzdávania utajovaných skutočností týkajúcich sa obrany. V každom bode obžaloby mu hrozí trest do desať rokov odňatia slobody, až tri roky pod dohľadom a pokuta až 250-tisíc dolárov (zhruba 231 075 tisíc eur).

Obvineniu Jacka Teixeiru sa v reportáži venoval redaktor RTVS Martin Rajec:

Teixeiru obvinili zo spáchania jedného z najzávažnejších narušení bezpečnosti v USA od roku 2010. Vtedy sa na webe WikiLeaks objavilo viac ako 700-tisíc dokumentov, videí a diplomatických správ.

Zatkli ho v apríli po tom, ako údajne zverejnil utajované dokumenty v uzavretej skupine svojich internetových priateľov na komunikačnej platforme Discord. Niektoré z materiálov sa však začali šíriť ďalej.

„Vláda Spojených štátov poverila Jacka Teixeiru prístupom k utajovaným skutočnostiam o národnej obrane, a to vrátane informácií, pri ktorých možno rozumne predpokladať, že by mohli spôsobiť mimoriadne vážne škody národnej bezpečnosti, ak by boli zdieľané, „uviedol minister spravodlivosti a generálny prokurátor Merrick Garland.

Teixeiru podľa Garlanda obvinili zo zdieľania informácií s užívateľmi na platforme sociálnych médií, hoci „vedel, že na to nemali oprávnenie.“ Porušil tým zákony USA a „ohrozil národnú bezpečnosť.“

Prístup k údajom vyvolal znepokojenie

Znepokojenie budí otázka, ako mohol mať príslušník gardy na takej nízkej úrovni taký široký prístup k vojenským tajomstvám, pripomínajú médiá. Dvoch veliteľov v jeho jednotke neskôr pre prípad postavili mimo službu.

Federálny zákon vyžaduje, aby vláda zabezpečila vznesenie obžaloby do 30 dní od zatknutia dotknutej osoby, a táto lehota by uplynula dnes. Teixeira sa už skôr vzdal práva na predbežné vypočutie.

Obvinili ho z porušenia zákona o špionáži pre ilegálne kopírovanie a predávanie citlivých obranných materiálov. Taktiež z nelegálneho presúvania obranných materiálov na nepovolené miesto.

Uniknuté utajované dokumenty obsahovali prísne tajné informácie o amerických spojencoch i protivníkoch. Boli v nich informácie o ukrajinskej protivzdušnej obrane či o izraelskej spravodajskej službe Mossad. Americký prezident Joe Biden nariadil vyšetriť, ako sa mladík k tajným dokumentom dostal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet