Na hlavný obsah

V Kirgizsku zatkli vyše 30 ľudí pre podozrenie z prípravy prevratu

A to len deň po návšteve predsedu Európskej Rady.

V Kirgizsku zatkli vyše 30 ľudí pre podozrenie z prípravy prevratu
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Viac než 30 ľudí zatkli v Kirgizsku pre obvinenia, že pripravovali štátny prevrat, uviedla v utorok (6. 6.) tamojšia štátna bezpečnostná služba GNKB. Informovala o tom agentúra AFP. GNKB tvrdí, že členovia skupiny chceli vyvolať nepokoje, aby mohli „násilne prevziať moc“ v krajine.

K zatýkaniu podozrivých došlo v priebehu pondelka (5. 6.), len deň po návšteve predsedu Európskej rady Charlesa Michela v Kirgizsku. Tamojší prezident Sadyr Žaparov pri tejto príležitosti vyjadril pripravenosť spolupracovať s Európskou úniou.

Kirgizsko si dlhodobo užívalo relatívnu slobodu tlače a politický pluralizmus, tamojšie mimovládne organizácie však v poslednom období kritizujú rastúci tlak proti médiám a občianskej spoločnosti, konštatuje AFP.

V tejto chudobnej stredoázijskej krajine s väzbami na Rusko a Čínu od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 a následného nadobudnutia nezávislosti rezignovali už traja prezidenti – v dôsledku politických kríz súvisiacich s korupciou, rodinkárstvom a volebnými podvodmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet