Na hlavný obsah

V Michalovciach končí tranzitné centrum na pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine

Počet vojnových utečencov totiž dlhodobo klesá.

V Michalovciach končí tranzitné centrum na pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine
Tranzitné centrum v Michalovciach. Foto: RTVS

Od soboty (1. 7.) sa končí prevádzka tranzitného centra v Michalovciach a tiež poskytovanie núdzového ubytovania na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Počet vojnových utečencov z Ukrajiny dlhodobo klesá. Spoločné hranice doteraz prekročilo viac ako 1 a pol milióna ľudí. O štatút dočasného útočiska požiadalo vyše 118-tisíc Ukrajincov.

Toto miesto v Michalovciach slúžilo ako tranzitné centrum pre utečencov z Ukrajiny. Na mieste okrem registrácie a poskytovali aj základné služby – psychologickú pomoc, právne či sociálne poradenstvo.

„Tranzitné centrum v Michalovciach od svojho zriadenia (14. marec 2022 do 28. júna 2023) vybavilo celkovo 47 597 osôb utekajúcich pred vojnou. Týždenný priemer vybavených klientov v tranzitnom centre bol približne 300 osôb,“ priblížila hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

„Toto centrum tu bolo od februára minulého roka, keď vypukol konflikt na Ukrajine. Mesto by malo prevziať športovú halu 6. júla,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Michalovce Mária Stričková.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

K dispozícii zostane košické Centrum

K dispozícii vojnovým utečencom ostane naďalej košické Centrum, ktoré prevádzkuje okresný úrad v spolupráci so samosprávnym krajom.

„Približne 30 ľudí je aktuálne ubytovaných v zariadení Limba v Spišskej Novej Vsi. V prípade potreby vie kraj uvoľniť kapacity svojich stredoškolských internátov v prázdninových mesiacoch v obmedzenom počte. Od vypuknutia vojny na Ukrajine sme takto poskytli ubytovanie približne 6 000 obyvateľom z Ukrajiny,“ uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková.

Stany i kompletné vybavenie michalovského tranzitného centra budú v prípade potreby opätovne k dispozícii do 24 hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny