Na hlavný obsah

V Žiline chýbajú vodiči MHD, mesto predčasne zavádza prázdninový režim. Cestujúci sa hnevajú

Vyššia chorobnosť vodičov súvisí s ich vysokým priemerným vekom.

V Žiline chýbajú vodiči MHD, mesto predčasne zavádza prázdninový režim. Cestujúci sa hnevajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Žiline prejde mestská hromadná doprava o niekoľko dní na prázdninový režim. Dopravnému podniku totiž chýbajú vodiči. Spoje budú jazdiť redšie od 19. júna.

V krajskom meste využíva mestskú hromadnú dopravu viac ľudí ako pred pandémiou. Zavedenie prázdninového režimu už v júni vnímajú cestujúci negatívne. Autobusy, ktoré vozia školákov, budú jazdiť až do začiatku prázdnin.

„Zmenia sa len intervaly medzi jednotlivými spojmi, ktoré nebudú sedem minút, ale 15 minút. Čiže v priemere vypadne možno jeden spoj za hodinu,“ vysvetlil konateľ Dopravného podniku mesta Žilina Mikuláš Kolesár.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

Pre krátkodobé riešenie nedostatku vodičov nie je v MHD prázdninový režim výnimočným opatrením. „Je to taktová doprava. To znamená, že keď nejde napríklad jeden autobus alebo trolejbus, tak zrejme o niekoľko minút pôjde ďalší. Tento problém je horší v prímestskej alebo diaľkovej doprave,“ spresnil prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský.

Nedostatok vodičov je nielen slovenský, ale celoeurópsky problém. V Žiline pritom majú vodičov dosť. Mnohí však chýbajú pre dlhodobé práceneschopnosti. Profesia vodiča prináša viaceré zdravotné riziká.

Výsledkom sú kardiovaskulárne a metabolické ochorenia. Pri starších typoch vozidiel sa pre vibrácie pridávajú aj problémy s pohybovou sústavou. Vyššia chorobnosť súvisí aj s tým, že priemerný vek je v tejto profesii nad 50 rokov. V Žiline lákajú hotových vodičov na náborový príspevok. Aktuálne ponúkajú aj získanie potrebných oprávnení.

„Pri prijatí vhodného kandidáta vieme zaplatiť kurz šoférov s tým, že je tam potom viazanosť odpracovať u nás isté definované obdobie,“ dodal Kolesár. Dopravný podnik predpokladá, že do konca letných prázdnin situáciu vyrieši tak, aby prázdninový režim nemusel predlžovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny