Na hlavný obsah

Vykonal prvú úspešnú transplantáciu umelej priedušnice, no ďalšie sa mu už nezdarili. Súd ho uznal za vinného

Na Karolinskom inštitúte falšoval vedecké výsledky.

Vykonal prvú úspešnú transplantáciu umelej priedušnice, no ďalšie sa mu už nezdarili. Súd ho uznal za vinného
Ilustračná snímka.

Švédsky odvolací súd v stredu (21. 6.) uznal talianskeho chirurga Paola Macchiariniho za vinného z hrubého ublíženia na zdraví za to, že voperoval umelú priedušnicu trom pacientom, ktorí následne zomreli. Uložil mu dva a pol roka za mrežami, napísala agentúra Reuters.

Macchiarini pôsobil v rokoch 2010 až 2016 na štokholmskom Karolinskom inštitúte, ktorý ale musel opustiť pre falšovanie vedeckých výsledkov. Priedušnica patrí k orgánom, ktorých transplantácia je podľa Reuters veľmi náročná.

Bývalého chirurga obvinili z toho, že v rokoch 2011 až 2012 vykonal experimentálny zákrok u troch osôb, ktoré neskôr zomreli. V minulom roku súd nižšej inštancie konštatoval Macchiariniho nevinným z ťažkého ublíženia na zdraví vo všetkých troch prípadoch úmrtia a vinným zo spôsobenia ťažkej ujmy na zdraví vo štvrtom prípade a vyniesol podmienečný trest.

Odvolací súd, ktorý zrušil tri oslobodzujúce rozsudky, vo svojom vyhlásení uviedol, že „nespochybňuje, že chirurg dúfal, že jeho metóda bude fungovať“, ale konštatoval, že Macchiarini „konal s trestným úmyslom“. „Z vyšetrovania vyplýva, že si uvedomoval riziko, že zákroky spôsobia pacientom telesné zranenia a utrpenie, ale bol k nemu ľahostajný,“ dodal súd.

Macchiariniho švédsky obhajca na žiadosť Reuters o komentár bezprostredne nereagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet