Na hlavný obsah

Zjednodušenie uznávania vzdelania ukrajinských sestier želaný výsledok neprinesie

Stredoškolského vzdelania sa zmena netýka.

Zjednodušenie uznávania vzdelania ukrajinských sestier želaný výsledok neprinesie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva zjednodušilo uznávanie vysokoškolského vzdelania ukrajinských sestier. Očakáva, že sa na Slovensku rýchlejšie zamestnajú a doplnia chýbajúci personál. Podľa medzinárodnej asociácie zdravotníkov na Slovensku to však želaný výsledok neprinesie.

Pani Valentina na Slovensku pracuje ako praktická sestra – asistentka. V krompašskej nemocnici pomáha sestre s prípravou pacientov na vyšetrenie, umýva ich, kŕmi aj prebaľuje. Po novom bude môcť robiť viac. Pri uznávaní bakalárskeho vzdelania, ktoré nadobudla na Ukrajine, nastávajú zmeny.

Téme ukrajinských sestier sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Sestry s bakalárskym vzdelaním z Ukrajiny zašlú potrebné doklady na ministerstvo školstva, ktoré do dvoch mesiacov rozhodne o uložení skúšky spôsobilosti – odbornej praxe. Táto skúška pozostáva len z praktickej časti. Nasleduje doplňujúca skúška, ktorú záujemcovia absolvujú v slovenskom jazyku,“ spresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Bez týchto zmien by museli absolvovať trojročné bakalárske štúdium. „To je zmena pozitívna. Keď budem sestra, budem všetko robiť s pacientom. Infúzie môžem dávať aj odbery brať, aj kanyly dávať. Všetko, čo robí sestra, môžem robiť potom,“ uviedla Valentina.

Stredoškolského vzdelania sa to netýka

Medzinárodná asociácia zdravotníkov na Slovensku upozorňuje, že vysokoškolsky vzdelaných sestier, ktoré na Slovensko prišli z Ukrajiny, je asi dvadsať. Ďalších viac ako 300, ktoré na Slovensku sú, má stredoškolské vzdelanie a ich sa zmena netýka.

„Všetky ukrajinské sestry dlhodobo od 2016 uznávame ako praktické sestry alebo praktických asistentov. Táto pozícia nie je sestra, je to skôr práca sanitára. Nerobia tú svoju prácu, na ktorú sú naučené, pretože na Ukrajine napríklad sestry očkujú,“ ozrejmila Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov a zdravotníkov na Slovensku.

„Musíme prioritne myslieť na to, aké podmienky musia spĺňať naše sestry na to, aby sa vôbec sestrami stali. Musíme dbať na bezpečnosť pacienta, pretože nemôže nám byť jedno, ktorá sestra sa stará o našich pacientov v nemocniciach,“ dodal riaditeľ Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáš Kober.

Na Slovensku chýba viac ako 16-tisíc sestier. Česko alebo Poľsko využívajú potenciál zahraničných sestier už niekoľko rokov. Slovensko podľa komory obdobie migrácie zdravotníkov z Ukrajiny po začiatku vojny zmeškalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko