Na hlavný obsah

Mimoriadnu schôdzu k odvolaniu Borisa Kollára sa poslancom nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus

Prítomných bolo málo poslancov.

Mimoriadnu schôdzu k odvolaniu Borisa Kollára sa poslancom nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus
Na snímke Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady SR v utorok (4. 7.) neotvorili mimoriadnu schôdzu k odvolaniu Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu parlamentu. Prítomných bolo prvýkrát len 66 poslancov, parlament tak nebol uznášaniaschopný. Za otvorenie schôdze hlasovalo 19 poslancov, nehlasovalo 47.

Schôdzu sa pokúsili otvoriť znova o 14.30 h, no s rovnakým výsledkom. Prítomných bolo len 71 poslancov, z toho za otvorenie schôdze bolo 22 poslancov, nehlasovalo 48 a hlasovania sa zdržal jeden. Mimoriadnu schôdzu prerušili do stredy (5. 7.) 9.00 h.

„Politici vyslali signál desaťtisícom týraných žien, že sa mu to prepečie. Všetci majú kopec rečí, ako im násilie na ženách vadí, ale keď treba niečo urobiť, strkajú hlavu do piesku,“ uviedla volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská. Borisa Kollára vyzvala na verejnú diskusiu pred kamerami.

Svoj čin stále neľutuje

Predseda parlamentu Boris Kollár ešte pred hlasovaní odmietol odstúpiť. „Keby som bol násilník a bil ženy z plezíru, určite by som odstúpil. Ale absolútne odmietam odstúpiť, pretože som chránil život svojho ročného dieťaťa,“ povedal. Tvrdil, že sa v tejto kauze vytrhávajú veci z kontextu. Svoj čin neľutuje a naďalej trvá na tom, že by to spravil znova.

„Niektorí ho považujú za naivitu. Niekedy však treba vyslať lúč svetla do temnoty a Demokrati chcú byť tým lúčom,“ povedala Letanovská pred hlasovaním o otvorení mimoriadnej schôdze. Podľa nej by bolo odvolanie Borisa Kollára z postu správnym signálom, ktorý chcú v utorok vyslať všetkým obetiam násilia.

„Z našich hodnôt neustúpime. Je na politikoch, aby pristúpili k činom,“ povedala a dodala, že v utorok sa ukáže, kto uvažuje politicky alebo ľudsky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko