Na hlavný obsah

Čas sa kráti, no eurofondové projekty stoja. Košiciam hrozí, že budú musieť vracať peniaze z Bruselu

Projekty má na starosti košický Eurobau.

Čas sa kráti, no eurofondové projekty stoja. Košiciam hrozí, že budú musieť vracať peniaze z Bruselu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Čas sa kráti, no eurofondové projekty stoja. Košiciam hrozí, že budú musieť vracať peniaze z Bruselu. Na tento problém RTVS upozornila minulý týždeň. Radnica stavebnú firmu vyzvala, aby si zmluvné povinnosti plnila. Firma má však problémy aj v iných mestách.

Zelená oáza pri vstupe do magistrátu, či modernejšie vnútro bloky na sídliskách. Štyri projekty v hodnote státisícov eur, ktoré mali pomaly finišovať, stagnujú. Má ich na starosti košický Eurobau.

Problematickým projektom sa venoval redaktor RTVS Anton Gbúr:

“My sme dnes vyzvali zhotoviteľa, aby si plnil zmluvné záväzky voči mestu Košice a ak sa tak v najbližších dňoch nestane, budeme musieť podstúpiť aj právne kroky,“ uviedol hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Firma má 10 dní na to, aby povedala, či projekty dokončí alebo rozrobené staveniská odovzdá mestu. Už teraz jej za nedodržanie zmlúv hrozia sankcie. A čo na to Eurobau? Podobne ako pred týždňom, odpovedal iba stručnou sms-kou.

“Ak sa nevyjadrí alebo nezačnú robotnici pracovať? Všetky ďalšie otázky sú v tejto chvíli predčasné, nechajme tomu ešte ten správny administratívny priebeh,“ dodal Tokarčík.

Projekty financované z eurofondov pritom musia byť hotové do konca roka.

“Pokiaľ je mesto dlhodobo nespokojné s činnosťou zhotoviteľa, tak môže využiť niektorý so sankčných mechanizmov a to aj vrátane predčasného ukončenia zmluvy,“ spresnil nezávislý právnik Martin Friedrich.

Ak by sa obe strany dohodli

Ak sa aj obe strany dohodnú na ukončení spolupráce, radnicu čaká horúca jeseň. Musí vypísať nové verejné obstarávanie a dúfať, že do rozbehnutého vlaku nejaká stavebná firma naskočí. Pripomeňme, že vlani sa do súťaže o revitalizáciu magistrátu zapojil iba Eurobau.

“Je síce lehota na predkladanie ponúk 14 pracovných dní, čo pôsobí pozitívne. Avšak treba k tomu pripočítať aj vyhodnocovanie. Ak už mesto nepoužije žiadne podmienky účasti, môže aj hoci v deň vyhodnotenia ponúk prikročiť k podpisu zmluvy s novým dodávateľom a nechať si obstarávanie zo strany riadiaceho organu schváliť až dodatočne,“ odborník na verejné obstarávania Martin Boržík.

Spoločnosť nemá problémy iba v Košiciach, ale napríklad aj v Jelšave. Firma tam obnovuje kaštieľ, no robotníci pred 2 týždňami stavbu nečakane opustili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny