Na hlavný obsah

Vstup do košického magistrátu sa mal do konca júla zmeniť na zelenú oázu. Zatiaľ sa tak nestalo a hrozí prepadnutie eurofondov

Projekty má na starosti jedna firma.

Vstup do košického magistrátu sa mal do konca júla zmeniť na zelenú oázu. Zatiaľ sa tak nestalo a hrozí prepadnutie eurofondov
Vstup do košického magistrátu sa mal zmeniť na zelenú oázu. Foto: RTVS

Košice môžu prísť o eurofondy. Projekty, na ktoré treba minúť peniaze čo najskôr, stagnujú. Všetky má na starosti jedna firma. Mesto zatiaľ vyčkáva, aké kroky podnikne.

Strecha pokrytá zeleňou a namiesto betónu dažďová záhrada. Vstup do košického magistrátu sa mal zmeniť na zelenú oázu. Zákazku za viac ako 800-tisíc eur vlani vyhrala košická firma. Koncom júla mala byť hotová.

„Problém vznikol na strane zhotoviteľa, nie na strane mesta Košice. Práve preto sme si na pracovné stretnutie pozvali zástupcu firmy, aby vysvetlil okolnosti,“ vysvetlil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Podobná situácia je aj v mestskej časti KVP. Tento vnútro blok sa mal zmeniť na príjemnú oddychovú zónu za približne 400-tisíc eur. Práce už mali v tomto čase finišovať, no zdá sa, že sú ešte len na začiatku. O druhej popoludní sa tu nachádzal jeden stroj a jeden robotník.

„Posledný kontrolný deň povedal, že firma to nevie dokončiť do konca júla, ako sa avizovalo. Termín sa posunul do konca augusta, ale boli prísľuby, že bude zvýšený počet pracovníkov a počet mechanizmov. To sa nenaplnilo,“ povedal starosta KVP Ladislav Lörinc.

Téme sa venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

Problémy stavebnej firmy

Stavebnej firme Eurobau sa v uplynulých rokoch darilo. V rovnakom období uspela asi v piatich verejných obstarávaniach pod hlavičkou radnice. Okrem revitalizácie magistrátu obnovuje aj verejný cintorín. „Mesto Košice vylučuje akékoľvek machinácie pri verejných obstarávaniach,“ uviedol hovorca Tokarčík.

Spoločnosť sa však v poslednom čase zrejme dostala do problémov. Štátu na daniach a poistnom dlhuje tisíce eur. Či plánuje košické projekty dokončiť, nevieme. Konateľa sme hľadali vo firme, písali sme mu, telefonovali, no odpovedal len stručnou SMS správou. „Bez komentára,“ napísal konateľ spoločnosti Eurobau Dalibor Blizman.

Časť projektov sa pritom viaže na eurofondy. Mesto ich musí vyčerpať do konca roka. „Mesto Košice si plní všetky zmluvné záväzky a vzhľadom na prebiehajúce rokovania so zhotoviteľom, je táto otázka vrátenia eurofondov predčasná,“ dodal Tokarčík.

Radnica by mala v najbližších dňoch rozhodnúť, ako a s kým bude v projektoch pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny