Na hlavný obsah

Vondroušová a Svitolinová prvými semifinalistkami Wimbledonu

Pre Vondroušovú je to najlepší výsledok na londýnskej tráve.

Vondroušová a Svitolinová prvými semifinalistkami Wimbledonu
Wimbledon spoznal prvé dve semifinalistky. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Česká tenistka Markéta Vondroušová sa stala prvou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Vo štvrťfinále zdolala štvrtú nasadenú Američanku Jessicu Pegulovú po trojsetovom boji 6:4, 2:6, 6:4.

V dueli o postup do finále si zmeria sily s Ukrajinkou Jelinou Svitolinovou.

Pegulová začala aktívne a v druhom geme prelomila podanie Vondroušovej. Češka však postupne zlepšila svoj výkon, menila rytmus hry a ujala sa vedenia 4:2 s brejkom k dobru. Svetová štvorka síce dokázala ešte vyrovnať, no záver prvého setu patril Vondroušovej.

Američanka sa v druhom dejstve zmobilizovala, získala dva brejky a vyhrala ho 6:2. Pegulová vstúpila lepšie aj do rozhodujúceho tretieho setu, keď si vytvorila náskok 3:1. Organizátori však potom zápas prerušili pre dážď a zatiahli strechu nad kurtom číslo 1.

Finalistke Roland Garros z roku 2019 prestávka pomohla, získala päť gemov za sebou a prvýkrát sa dostala medzi elitné kvarteto na tráve All England Clubu. „Neviem, čo sa stalo. Prehrávala som 1:4, no podarilo sa mi to otočiť a je to skvelý pocit.

Ďakujem všetkým za podporu. Určite mi pomohlo zatiahnutie strechy, aj keď to bola pre mňa nová skúsenosť. Jessica hrala dobre v druhom sete a tlačila ma. Snažím sa však hrať naplno v každom geme a teraz tomu nemôžem uveriť,“ uviedla Vondroušová v pozápasovom rozhovore.

Svitolinová vyradila svetovú jednotku

Ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová sa postarala o najväčšie prekvapenie tohtoročného Wimbledonu. V utorkovom štvrťfinále dvojhry vyradila svetovú i nasadenú jednotkou Poľku Igu Swiatekovú v troch setoch 7:5, 6:7 (5), 6:2.

Svitolinová si vyrovnala svoje kariérne maximum na turnaji a v dueli o postup do finále nastúpi proti nenasadenej Češke Markéte Vondroušovej.

Swiateková viedla v prvom sete 2:0 aj 5:3, no nedokázala ho dotiahnuť do víťazného konca. Ukrajinka získala štyri gemy za sebou a triumfovala po výsledku 7:5. Od druhého dejstva sa hralo pre dážď na centri pod zatiahnutou strechou.

Obe tenistky v ňom raz stratili svoje podanie a o osude musel rozhodnúť tajbrejk. Svitolinová si v ňom vytvorila náskok 4:1, no svetová jednotka zabrala a vynútila si rozhodujúci set. Swiateková ho začala úspešne, keď si udržala servis. Potom však Ukrajinka uspela v piatich gemoch za sebou a duel už dotiahla do úspešného konca.

„Stále neviem, čo sa vlastne stalo. Je to neskutočné a som veľmi šťastná, že mám opäť šancu hrať na tomto turnaji. Bol to ťažký zápas proti Ige, ktorá je svetová jednotka a nikdy sa nevzdáva.

Som hrdá na to, čo som dosiahla a ďakujem všetkým za podporu. Keby mi niekto na začiatku turnaja povedal, že postúpim do semifinále a vyradím svetovú jednotku, neverila by som. Teraz si oddýchnem a pripravím sa na ďalší dôležitý a ťažký zápas,“ povedala v prvom rozhovore po stretnutí Svitolinová, ktorá sa vrátila k tenisu len pred tromi mesiacmi po návrate z materskej dovolenky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport