Na hlavný obsah

Do Bieloruska už malo doraziť 2 000 až 2 500 vagnerovcov

Hromadne prichádzať v organizovaných konvojoch začali od 11. júla.

Do Bieloruska už malo doraziť 2 000 až 2 500 vagnerovcov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za posledný týždeň výrazne vzrástol počet žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny, ktorí dorazili na územie Bieloruska. Investigatívny projekt Hajun v utorok (18. 7.) podvečer odhadol, že v Bielorusku môže byť už 2000-2500 vagnerovcov, informovala agentúra Bloomberg.

Bojovníci z Vagnerovej skupiny začali do Bieloruska hromadne prichádzať v organizovaných konvojoch od 11. júla. Dovtedy tam prichádzali len jednotlivo na vlastnú päsť a nebolo ich viac než zhruba 200, uviedol bieloruský projekt Hajun na sieti Telegram.

Podľa jeho zistení od 11. júla dorazilo do Bieloruska najmenej päť konvojov vagnerovcov, ktoré tvorilo minimálne 382a až 400 vozidiel. Na bieloruskom území by tak mohlo byť už 2 000 až 2 500 ozbrojencov z Vagnerovej skupiny.

Len v priebehu utorka boli v Bielorusku zaznamenané dve kolóny vagnerovcov pozostávajúce zo 170 až 185 vozidiel. Investigatívci z Hajunu zároveň vyzvali Bielorusov, aby im poskytli akékoľvek svedectvá a informácie týkajúce sa presunov vagnerovských konvojov.

Vagnerovci, ktorí dlho zohrávali dôležitú úlohu v bojoch na Ukrajine, sa koncom júna nakrátko vzbúrili proti veleniu regulárnej ruskej armády. Po dohode s Kremľom, údajne sprostredkovanej bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom, svoju vzburu ukončili.

Na základe tejto dohody vagnerovci dostali možnosť presunúť sa na územie Bieloruska. Časť z nich sa tam údajne podieľa na výcviku príslušníkov bieloruskej domobrany. Kde sa v súčasnosti nachádza samotný Prigožin, nie je jasné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet