Na hlavný obsah

Erdogan nevylučuje, že podporí kandidatúru Švédska do NATO

Turecko, ktoré je členom NATO, odmieta podporiť prijatie Švédska.

Erdogan nevylučuje, že podporí kandidatúru Švédska do NATO
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok (7. 7.) ponechal otvorenú možnosť podporenia kandidatúry Švédska do NATO. Povedal, že jeho krajina na nadchádzajúcom samite Aliancie v litovskom Vilniuse „urobí najlepšie rozhodnutie, nech už bude akékoľvek“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Turecký prezident sa vyjadril niekoľko hodín predtým, ako mal prijať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na rokovaniach zameraných na vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine a rozširovanie Severoatlantickej aliancie pod vedením USA.

Turecko, ktoré je členom NATO, odmieta podporiť prijatie Švédska do Aliancie. Tento postoj podráždil Washington i Brusel, ktoré tvrdia, že Štokholm urobil dosť pre riešenie obáv Ankary.
Erdogan blokuje kandidatúru Švédska z dôvodu dlhodobého sporu o z pohľadu Ankary laxný prístup Štokholmu k údajným kurdským militantom žijúcim v tejto škandinávskej krajine.

Prezident v piatok potvrdil svoje obavy. Opýtal sa, „ako môže krajina s teroristami na uliciach prispievať k NATO“, cituje AFP slová tureckého lídra.

Erdogan však zároveň nevylúčil, že dá zelenú členstvu Švédska, o čom bude v pondelok (10. 7.) rokovať so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom na rozhovoroch pred samitom NATO vo Vilniuse.

Erdogan počas príhovoru ku kadetom v Istanbule ďalej povedal, že na samite NATO, ktorý sa začne v utorok (11. júla) v litovskom hlavnom meste, vyjadrí obavy Ankary zo vstupu Švédska do tejto vojenskej aliancie, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Turecko obviňuje Švédsko z podpory skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické, pričom má na mysli najmä zakázaných povstalcov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorí bojujú za autonómiu na juhovýchode Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet