Na hlavný obsah

Exprezident Medvedev sa opäť vyhrážal jadrovými zbraňami, ak Rusko prehrá vojnu

Zriedkavé je priznanie možnej prehry Moskvy.

Exprezident Medvedev sa opäť vyhrážal jadrovými zbraňami, ak Rusko prehrá vojnu
Ruský exprezident Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev vyhlásil, že Rusko by mohlo použiť jadrovú zbraň v prípade, že ukrajinská protiofenzíva bude úspešná. Ako referuje spravodajský web CNN, Medvedev to uviedol prostredníctvom platformy Telegram.

„Predstavte si, že by mala ofenzíva v tandeme s NATO úspech a skončila tak, že by časť našej pôdy odobrali. Potom by sme museli použiť jadrové zbrane na základe dekrétu ruského prezidenta,“ vyhlásil podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady.

„Jednoducho by nebolo žiadne iné riešenie. Naši nepriatelia by sa mali modliť k našim bojovníkom, aby nedovolili, aby sa svet dostal do jadrových plameňov,“ dodal Medvedev v najnovšom príspevku zo série jadrových hrozieb.

Vyhlásenie Medvedeva možno okrem vyhrážania sa vnímať taktiež ako zriedkavé priznanie niektorého z popredných ruských predstaviteľov a verejné pripustenie možnosti, že Moskva by mohla prehrať vojnu na Ukrajine. Prichádza v kontraste s nedávnym vyhlásením ruského vodcu Vladimira Putina, ktorý tvrdil, že ukrajinská protiofenzíva „zlyhala“.

Kritika zo strany USA

Biely dom v pondelok kritizoval vyjadrenie popredného ruského predstaviteľa Dmitrija Medvedeva. Podľa neho by sa Rusko mohlo uchýliť k jadrovým zbraniam, ak by Ukrajina uspela vo svojej protiofenzíve Informovala o tom televízia CNN.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť označil takúto rétoriku za „nezodpovednú“. Doplnil však, že USA dosiaľ nezaznamenali žiadne náznaky o príprave Ruska na nasadenie jadrových zbraní.

„Použitie jadrových zbraní na Ukrajine alebo inde by znamenalo katastrofu pre svet a malo by závažné následky pre Rusko,“ povedal hovorca. „Naďalej to ostro sledujeme, ale nevideli sme žiaden dôvod upraviť našu nukleárnu stratégiu ani žiadne náznaky, že by sa Rusko pripravovalo použiť jadrovú zbraň,“ dodal.

Americký prezident Joe Biden tento mesiac povedal, že si nemyslí, že by Rusko použilo jadrové zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet