Na hlavný obsah

Hlas klesá, lebo zmiernil rétoriku. Podľa politológa Abraháma nepriamo naznačuje, že nechce koalíciu so Smerom

Partnera hľadá v prodemokratických stranách.

Hlas klesá, lebo zmiernil rétoriku. Podľa politológa Abraháma nepriamo naznačuje, že nechce koalíciu so Smerom
Podľa politológa Samuela Abraháma mení strana Hlas-SD rétoriku. Foto: RTVS, TASR/Radovan Stoklasa

Preferencie strany Hlas-SD vo volebných prieskumoch padajú. Pokles sa prejavil aj vo volebnom modeli, ktorý pre RTVS exkluzívne vypracovala agentúra MEDIAN SK. Politológ Samuel Abrahám za tým vidí zmenu rétoriky tohto politického subjektu.

Strana Petra Pellegriniho volí v poslednej dobe umiernenejšiu, menej agresívnu rétoriku, než akú používa napríklad Smer, Republika či SNS. Potenciálnu koalíciu totiž Hlas vidí podľa neho v spolupráci s prodemokratickými stranami.

S politológom Samuelom Abrahámom sa o volebnom modeli MEDIAN SK pre RTVS rozprávala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Aj keď Smer figuruje v predvolebných prieskumoch ako prvý, väčší koaličný potenciál vidí politológ v strane Progresívne Slovensko. Hovorí o troch stranách, ak sa predpokladá ich úspech vo voľbách, ktoré by mohli s PS spolupracovať.

Abrahám skonštatoval, že podľa neho sa už do čela predvolebných prieskumov Pellegriniho strana nedostane, no preferencie má stále vysoké. Hlas tiež začal nepriamo naznačovať, že nechce koalíciu so stranou Roberta Fica. Aj toto mohlo prispieť k ich poklesu, nakoľko ich voliči vnímali ako „prirodzených partnerov“.

Tvrdí, že vznik prodemokratickej koalície je bez Hlasu prakticky nemožný. Zároveň ho pre takúto koalíciu, ak sa predpokladá, že získa nad desať percent hlasov, vníma ako dobrého partnera. Víta zmenu prístupu mnohých strán, ktoré sa vymedzovali voči spolupráci s Hlasom.

„Mnohí hovoria, že ‚nikdy s Matovičom‘ alebo ‚nikdy so Smerom‘, ‚nikdy s Republikou‘. Toto už medzi prodemokratickými stranami nepočujeme. Myslím si, že to je veľmi pozitívne,“ zhodnotil.

Podľa výsledkov predvolebných prieskumov patová situácia po voľbách podľa Abraháma nehrozí. Sám by však tento variant privítal. Verí však, že demokracia na Slovensku napriek tomu prežije a príde vláda, „ktorá bude stáť pevnejšie ako tá, ktorá prišla po voľbách 2020“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko