Na hlavný obsah

Zelenskyj po útoku na Ľvov prisľúbil „silnú reakciu.“ Raketový útok v meste zasiahol civilnú budovu

Zahynuli pri ňom aspoň štyria ľudia.

Zelenskyj po útoku na Ľvov prisľúbil „silnú reakciu.“ Raketový útok v meste zasiahol civilnú budovu
Snímka z Ľvova po raketovom útoku. Zverejnil ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Twitter/@ZelenskyyUa

Štyria ľudia prišli o život ruskom útoku v noci na štvrtok (6. 7.) na západoukrajinský Ľvov. Uviedol tamojší starosta Andrij Sadovyj na telegrame. Trosky rakety v meste, ktoré ležia len 70 kilometrov od poľských hraníc, zasiahli obytnú budovu, v ktorej poškodili na 60 bytov. Zničených je tiež okolo 50 áut.

Ukrajinské ministerstvo uviedlo, že raketový útok zničil tretie a štvrté poschodie bytového domu. V jeho sutinách sa zatiaľ našli štyri obete a deväť zranených. Sedem ľudí sa podarilo zachrániť a 64 evakuovali.

Podľa ukrajinských vzdušných síl Rusi v noci zaútočili strelami Kalibr z lodí a ponoriek v Čiernom mori.

„Bolo zistených niekoľko skupín striel, ktoré najprv leteli severným smerom a potom prudko zmenili kurz na západ,“ uviedlo ukrajinské letectvo podľa agentúry Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zlikvidovať sedem z desiatich striel s plochou dráhou letu.

„Priamy zásah domu, kde žili ľudia. Hľadáme ďalších, pretože si myslíme, že pod sutinami môžu byť ľudia, jedna rodina nekomunikuje,“ uviedol šéf levovskej oblastnej správy Maksym Kozyckyj podľa serveru Ukrajinska pravda. 

„Záchranári pokračujú v odpratávaní trosiek,“ stojí tiež vo vyhlásení rezortu. Na mieste sú popri záchranároch aj psychológovia, ktorí preživším ponúkajú pomoc. Zábery vážne poškodeného súboru budov na twitteri zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý „nepriateľovi“ sľúbil „silnú reakciu“.

Agentúra Ukrinform nálet, pri ktorom sa použila protivzdušná obrana, označuje za rozsiahly a píše o prerušení dodávok elektriny a mobilného spojenia. Rakety poškodili zariadenie kritickej infraštruktúry.

Ľvov leží niekoľko desiatok kilometrov od poľských hraníc. Jeho starosta Andrij Sadovyj ruský úder podľa agentúry AP označil za najväčší útok na civilnú infraštruktúru v Ľvove od začiatku vojny vlani vo februári. Počet obetí podľa neho ešte môže vzrásť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet