Na hlavný obsah

Jeho telo sa našlo až po desiatkach rokov. Topiace sa ľadovce v Alpách odhalili pozostatky nezvestného horolezca

Nemecký horolezec sa stratil pred 40-timi rokmi.

Jeho telo sa našlo až po desiatkach rokov. Topiace sa ľadovce v Alpách odhalili pozostatky nezvestného horolezca
Ilustračné foto - Alpy Foto: TASR/AP

Horolezci vo švajčiarskych Alpách našli pozostatky a vybavenie nemeckého turistu, ktorý v roku 1986 zmizol pri túre po ľadovci blízko Matterhornu. K nálezu vraj prispelo topenie ľadovcov.

Polícia v kantóne Wallis/Valais uviedla, že pozostatky objavili horolezci, ktorí sa 12. júla vydali na túru pozdĺž ľadovca Theodul v Zermattu.

„V septembri 1986 bol nemecký horolezec, ktorý mal v tom čase 38 rokov, nahlásený ako nezvestný po tom, čo sa nevrátil z túry. Analýza DNA ho umožnila identifikovať,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Polícia neposkytla ďalšie informácie o totožnosti horolezca ani o okolnostiach jeho smrti. Zverejnila však fotografiu osamelej turistickej topánky s červenými tkanivami trčiacimi zo snehu, ktorá patrila nezvestnému.

Nejde o prvý prípad

Topiace sa ľadovce v dôsledku klimatických zmien viedli v posledných desaťročiach k nálezom tiel horolezcov, ktorí zmizli.

V roku 2015 boli nájdené pozostatky dvoch mladých japonských horolezcov, ktorí sa stratili na Matterhorne počas snehovej búrky v roku 1970. Ich totožnosť potvrdili vďaka testom DNA ich príbuzných. Vlani horolezci vo švajčiarskych Alpách našli pozostatky a vybavenie nemeckého turistu nezvestného viac ako 30 rokov.

V minulom roku zaznamenali švajčiarske ľadovce najhoršie tempo topenia podľa prvých záznamov spred viac ako sto rokov, keď prišli o šesť percent svojho zvyšného objemu – takmer dvojnásobok predchádzajúceho rekordu z roku 2003.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet