Na hlavný obsah

Na východnom Slovensku pribúdajú hlásenia o nálezoch povojnovej munície. Pyrotechnici ju likvidujú každý druhý mesiac

Ak nájdete vojenský arzenál, treba kontaktovať políciu.

Na východnom Slovensku pribúdajú hlásenia o nálezoch povojnovej munície. Pyrotechnici ju likvidujú každý druhý mesiac
Nevybuchnutá munícia z obdobia druhej svetovej vojny. Foto: RTVS

Na východnom Slovensku pribúdajú hlásenia o nálezoch povojnovej munície. A to najmä v lesoch, záhradách a pri rekonštrukciách starých rodinných domov.

Najviac munície hlásia v Údolí smrti smerom až na Duklu či v Dargovskom priesmyku. „Na východnom Slovensku je to v priemere jeden výjazd za dva dni. Čiže je to dosť často, je toho dosť veľa,“ povedal policajný pyrotechnik.

Ak nájdete vojenský arzenál, napríklad na turistike, treba kontaktovať políciu. „Oznámim nález, miesto nálezu, opíšem ho, ideálne je ak človek dokáže poslať súradnice, prípadne fotografiu. To už ho policajt usmerní, kam a ako má fotografiu poslať,“ uviedol pyrotechnický inšpektor ministerstva vnútra Peter Žarnovský.

„Zabezpečí sa miesto nálezu a privolá sa policajný pyrotechnik. Ten na mieste rozhodne, čo s danou muníciou a podľa toho postupuje ďalej. V Každom prípade s takou nájdenou muníciou nijako nemanipulovať,“ priblížil policajný pyrotechnik.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Hromadné ničenie munície

Muníciu, ktorá je na prevoz nebezpečná, likvidujú v lokalite jej nálezu. Ak sa však previezť dá, zničia ju v stálej trhacej jame. „Išlo o hromadné ničenie munície z nálezov. Zároveň sme ničili aj prestarnuté pyrotechnické výrobky, nenachádzala sa tam žiadna moderná munícia. Všetko to bola munícia z obdobia prvej alebo druhej svetovej vojny,“ vysvetlil Žarnovský.

Tentoraz išlo o zhruba 55 kusov zaistenej munície. „Toto ničenie bolo také väčšie. Do týchto jám sa uložila munícia spolu s týmito prestarnutými pyrotechnickými výrobkami. Munícia sa prekryje správnym alebo vhodným množstvom trhaviny. Táto trhavina sa iniciuje a tým pádom sa bezpečne zničí aj munícia, aj výrobky, aj samotná trhavina. Všetko sa zničí,“ vysvetlil.

„Spravidla každá nájdená munícia, ktorá je z čias prvej alebo druhej svetovej vojny, ide na likvidáciu,“ uviedol policajný pyrotechnik. V tomto priestore pyrotechnici likvidujú nájdenú zaistenú muníciu z východného Slovenska priemerne každý druhý mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny