Na hlavný obsah

Neplodnosť párov predstavuje čoraz väčší problém. Na Slovensku preto zomiera viac ľudí, než sa narodí

Lekári po príčinách neplodnosti stále pátrajú.

Neplodnosť párov predstavuje čoraz väčší problém. Na Slovensku preto zomiera viac ľudí, než sa narodí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko sa podľa posledných údajov štatistického úradu zaradilo medzi krajiny, kde zomiera viac ľudí, ako sa narodí. Problémom je tiež neplodnosť, ktorá sa týka skoro 20 percent párov a čoraz častejšie mužov.

Podľa odborníka na reprodukčnú medicínu Martina Petrenka neplodnosť párov zapríčiňuje v 30 percentách problém na strane muža, v 30 percentách problém u ženy. Zvyšok predstavuje kombináciu problémov u oboch partnerov a nevysvetliteľná neplodnosť. Jedným z mužov, ktorého sa to týka, je aj pán Stanislav.

„Zo začiatku to bolo ťažké uvedomiť si, že by som ja ako muž mladý človek mal nejaký problém. V podstate neskôr som to prijal ako chorobu, ktorú treba vyliečiť, ako nič strašné. Ako niečo, čo keď sa človek snaží, sa vylieči,“ uviedol pán Stanislav.

Klesajúcej plodnosti sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Lekári po príčinách neplodnosti stále pátrajú. Najčastejšie známe dôvody sú obezita, cukrovka, fajčenie, konzumácia alkoholu či nedostatok pohybu.

„A potom, čo si myslím, že je úplne najdôležitejšie, životné prostredie. Pretože vôbec nevieme čo dýchame. Vôbec nevieme, čo pijeme vo vode, že sú tam všelijaké prímesi, antibiotiká, pesticídy, insekticídy. A toto keď sa roky dostáva nielen do ženského, ale aj do mužského pokolenia, tieto bunky sú veľmi citlivé na škodliviny, tak plodnosť takto vyzerá,“ mieni Petrenko.

Kým pred 30 rokmi bolo normou na jeden mililiter ejakulátu 100 miliónov spermií, dnes je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie norma 15 miliónov.

Odborník odporúča, aby sa muži nehanbili navštíviť ambulanciu reprodukovanej medicíny. Ak sa rozhodnú otcovstvo odkladať, je vhodné dať si zmraziť spermie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko