Na hlavný obsah

Novú cyklotrasu na Kysuciach ničia preťažené kamióny, obec proti tomu nevie bojovať

Kamión rýchlo prejde za hranice ešte pred príchodom polície.

Novú cyklotrasu na Kysuciach ničia preťažené kamióny, obec proti tomu nevie bojovať
Kamión naložený drevom prechádza po cyklotrase. Foto: RTVS

Novú cyklotrasu na Kysuciach ničia kamióny s drevom. Vyhýbajú sa spoplatneným cestám a skracujú si prejazd. Obec proti tomu nevie bojovať. Kamión rýchlo prejde za hranice ešte pred príchodom polície.

Cyklotrasa na Trojmedzí pri obci Čierne spája Slovensko, Česko a Poľsko. Popri cyklistoch tu nafotili aj kamióny prevážajúce drevo. „Prechádzajú z Poľska zase po nejakom úseku možno 400-500 metrov. Prebehne po českom území poľský kamión, potom prebehne kúsoček po slovenskom území a je na hlavnej ceste,“ uviedol starosta obce Čierne Peter Staňo.

Ponad cyklotrasu vedie diaľničný most. Kamiónová doprava smerujúca na Slovensko by mala ísť práve po ňom. „Nechcú využívať legálne prechody, pretože je to jednoduchšie, lacnejšie – neplatiť mýta, jazdiť na preťažených autách, skracovať si tieto cesty,“ vysvetlil Staňo.

Úzky cyklochodník vedie aj okolo rodinných domov. Kamióny tadiaľto jazdia tesne okolo oplotenia.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Kým príde polícia, kamióny sú preč

Nelegálne jazdy nahlásili polícii, ktorá ich preverila na mieste. Porušenie však nezistili. Kamión sa za krátky čas presunie za hranice. Trasa je označená ako cestička pre cyklistov. Domáci po nej môžu prechádzať aj osobným autom, potrebujú však povolenie.

„Túto komunikáciu smú využívať nákladné vozidlá len s povolením obce Čierne. Dopravná ako aj poriadková polícia v rámci hliadkovej služby vykonáva pravidelne tieto kontroly,“ ozrejmila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková.

„Sú dobre organizovaní, takže väčšina kamiónov má sprievodné vozidlo, ktoré preskúma trasu. Predtým než vojde na to územie, vie, že vzduch je čistý a idú ďalej,“ dodal starosta.

Za vstup na cestu môže polícia udeliť pokutu 50 eur. Vodičovi auta nad dvanásť ton hrozí pokuta do tisíc eur. Ťažké autá však cyklotrasu poškodili. Na asfalte sú praskliny a výtlky. Dopravný analytik odporúča osadiť mechanickú zábranu. Mohli by si ju otvoriť len tí vodiči, ktorí majú na jazdu povolenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny