Na hlavný obsah

Parlamentné voľby v Španielsku skončili patovou situáciou. Líder opozície sa aj tak chce pokúsiť zostaviť vládu

Žiadna zo strán nezískala väčšinu.

Parlamentné voľby v Španielsku skončili patovou situáciou. Líder opozície sa aj tak chce pokúsiť zostaviť vládu
Volič vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky počas predčasných parlamentných volieb v španielskom Madride. Foto: TASR/AP

Napriek predvolebným prieskumom prisudzujúcim presvedčivé víťazstvo konzervatívnej Ľudovej strane (PP), predčasné parlamentné voľby v Španielsku v nedeľu (23. 7.) skončili patovou situáciou.

Žiadna zo strán nezískala väčšinu v parlamente a zostavenie koaličnej väčšiny bude náročné. Informovala o tom agentúra AFP.

Po spočítaní 99,5 percent hlasov voľby vyhrala opozičná Ľudová strana (PP) so ziskom 136 mandátov v 350-člennom parlamente. Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE), vedená premiérom Pedrom Sánchezom, získala 122 kresiel, na väčšinu je však potrebných 176 mandátov.

Predseda opozičnej PP Alberto Nunez Feijoo po víťazstve avizoval, že sa pokúsi zostaviť vládu. A to napriek tomu, že jeho šance získať koaličnú väčšinu v parlamentne nie sú vysoké.

„Je mojou povinnosťou ako predstaviteľa strany, ktorá vyhrala najviac kresiel v parlamente pokúsiť sa zostaviť vládu,“ Nunez Feijoo povedal svojim priaznivcom v straníckej centrále v Madride.

Podľa súčasného premiéra Sáncheza dostal pravicový blok strán vo voľbách „výprask“. „Spiatočnícky blok strán, snažiaci sa zvrátiť všetok pokrok, ktorý sme za posledné štyri roky dosiahli, zlyhal,“ povedal po vyhlásení takmer konečných výsledkov volieb.
 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet