Na hlavný obsah

Poľský súd zrušil pozastavenie spornej ťažby v bani Turów. Morawiecki to označil za veľké víťazstvo

Baňa leží na hraniciach s Českom.

Poľský súd zrušil pozastavenie spornej ťažby v bani Turów. Morawiecki to označil za veľké víťazstvo
Hnedouhoľná baňa Turów v Poľsku pri hraniciach s Českom. Foto: ČTK/Jiří Částka

Poľský najvyšší správny súd v utorok (18. 7.) zrušil rozhodnutie varšavského správneho súdu. Ten na konci mája pozastavil – až do riadneho posúdenia žaloby – povolenie na ďalšiu ťažbu v bani Turów po roku 2026. Napísala to agentúra PAP s odvolaním sa na hovorcu súdu.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil rozhodnutie najvyššieho správneho súdu za „veľké víťazstvo“ vládnej strany Právo a spravodlivosť.

Baňa na hnedé uhlie leží pri hraniciach s Českom, ktoré s Poľskom pre vplyv pokračujúcej ťažby na spodné vody viedlo spor. Ten urovnali vlani vo februári medzištátnou dohodou, podpísanou šéfmi vlád oboch krajín. Poľské ministerstvo životného prostredia tento rok vo februári ťažbu v Turówe povolilo až do roku 2044.

Žalobu Nadácie Franka Bolda, organizácie Greenpeace a ekologického združenia Eko-unia na rozhodnutie úradov o dosahoch ďalšej ťažby má varšavský správny súd posúdiť na konci augusta, uviedol PAP.

Bez ohľadu na stanovenie tohto termínu najvyšší správny súd dostal tri odvolania proti rozhodnutiu varšavského súdu, a to riaditeľa štátneho úradu ochrany životného prostredia, od spoločnosti PGE, ktorej baňa patrí, a tiež od prokuratúry.

Argumentovali, že varšavský súd neobjasnil, aké konkrétne kroky či okolnosti hrozia spôsobiť závažné a dokonca nenapraviteľné škody na životnom prostredí.

Žaloby posúdila sudkyňa najvyššieho správneho súdu Malgorzata Maternaková-Kubiaková. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že súd prvej inštancie mal brať do úvahy situáciu nielen z pohľadu sťažujúcich sa ochrancov prírody, ale aj na široko chápaný verejný záujem a na záujmy dotknutých strán sporu.

„Súd zdôraznil, že energetická bezpečnosť je ústavnou hodnotou, pretože predstavuje jednu zo záruk nezávislosti štátu a bezpečnosti jeho občanov,“ uviedol hovorca Sylwester Marciniak, ktorý je sám sudcom.

Víťazstvo vládnucej strany

Premiér Morawiecki minulý mesiac pri návšteve Turówa vyhlásil, že Poľsko baňu nezatvorí a že urobí všetko, aby fungovala až do roku 2044. V utorok hovoril o veľkom víťazstve vládnucej strany.

„Trvali sme na svojom. Nepodriadili sme sa šialenému a nesprávnemu rozhodnutiu varšavského správneho súdu,“ vyhlásil šéf vlády.

Zatvorenie bane a elektrárne Turów by bolo „tragédiou“ a „šialeným krokom“, ktorý by „ohrozil státisíce pracovných miest a dodávky elektriny pre milióny poľských domácností“, povedal Morawiecki podľa PAP.

Baňa a priľahlá elektráreň podľa vlády pokrývajú osem percent poľskej spotreby elektriny. Proti pokračovaniu ťažby po roku 2026 sú nemeckí a českí ochrancovia prírody, ktorí tvrdia, že táto činnosť ohrozuje životné prostredie. Poľská vláda podobné výčitky odmieta a tvrdí, že sú nepravdivé, pripomenul server Gazeta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika