Na hlavný obsah

Stredomorie trápia požiare, vyžiadali si už desiatky obetí. Najviac mŕtvych hlási africká krajina

S požiarmi bojujú v Alžírsku, Grécku a Taliansku.

Stredomorie trápia požiare, vyžiadali si už desiatky obetí. Najviac mŕtvych hlási africká krajina
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/imago stock&people /Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Viac než 40 osôb prišlo o život v dôsledku požiarov v okolí Stredozemného mora. Úrady pokračujú v evakuácii ohrozených a najviac obetí hlásia z Alžírska.

V Alžírsku prišlo o život už 34 ľudí vrátane desiatich vojakov počas evakuácie v provincii Bidžája na severe krajiny. Miestne médiá z tejto provincie hlásia celkovo 23 obetí na životoch.

Alžírske úrady uviedli, že od nedele sa podarilo uhasiť 80 percent požiarov, úsilie hasičov však pokračuje. Nasadených je okolo 8 000 ľudí, stovky kusov techniky i lietadlá. Požiare vypukli aj v susednom Tunisku, kde z jednej dediny evakuovali 300 ľudí.

Evakuácie pokračujú

Grécko pripravuje ďalšie lety z ostrova Rodos, odkiaľ bolo v posledných dňoch evakuovaných viac než 20 000 ľudí. S požiarmi bojujú aj Korfu a druhý najväčší grécky ostrov Eubója (Evia), ktoré tiež museli opustiť tisíce ľudí. Úrady na najväčšom gréckom ostrove Kréta vydali varovanie vysokého stupňa pred požiarmi.

Ministerstvo civilnej ochrany v Grécku vydalo v stredu varovanie pred mimoriadnym nebezpečenstvom v šiestich z 13 regiónov krajiny. Vlna horúčav v krajine sa nekončí a úrady očakávajú teploty nad 44 stupňov Celzia.

V sicílskej provincii Palermo prišli o život muž a žena vo veku 77 a 75 rokov, ktorých policajti a hasiči našli v zhorenom dome. Ďalšou obeťou je 88-ročná žena, ku ktorej sa hasiči pre plamene nemohli dostať.

V Kalábrii zomrel 98-ročný muž. Letisko v Palerme museli v utorok pre požiare dočasne uzavrieť. Na severe Talianska zase vyčíňali smršte a krupobitie, ktoré si vyžiadali životy dvoch osôb, ktoré zomreli po zásahu padajúcimi stromami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet