Na hlavný obsah

Pre horúčavy skončili v nemocniciach desiatky pacientov. Horúcim dňom ešte neodzvonilo

Vysoké teploty by mali vyvrcholiť cez víkend.

Pre horúčavy skončili v nemocniciach desiatky pacientov. Horúcim dňom ešte neodzvonilo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na mnohých miestach Slovenska v pondelok (10. 7.) platili výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami. V obci Blahová v okrese Dunajská Streda bolo podľa predbežných meraní 36 stupňov Celzia. Podobné hodnoty namerali aj na bratislavskom letisku.

Vo viacerých lokalitách bolo v pondelok teplejšie než v niektorých obľúbených dovolenkových destináciách. Niektorí ľudia skončili na urgentných príjmoch. Horúce dni budú pokračovať aj naďalej. Vyvrcholia cez víkend.

V centre hlavného mesta bolo popoludní teplejšie ako napríklad v egyptskej Hurgade. Namiesto tieňa pyramíd hľadali ľudia útočiská pod korunami stromov, ale aj vo fontáne. Rušnejšie ako po iné dni bolo na urgentných príjmoch, kde pre zdravotné komplikácie spôsobené horúčavami ošetrili desiatky pacientov.

„Vysoké vonkajšie teploty počas leta predstavujú riziko prakticky pre každého,“ zdôraznil hovorca Úradu verejného zdravotníctva SR Marek Eliáš.

Téme sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„V týchto horúcich dňoch je prvoradá prevencia, a to preto, aby sme predišli prehriatiu organizmu a dehydratácii. K tej základnej patrí dodržiavanie pitného režimu,“ priblížila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Lekárka centrálneho príjmu Nemocnice Ladislava Dérera Barbora Lörincz ozrejmila aj prípadné dôsledky vystavenie organizmu vysokým horúčavám. U mladších ľudí to môžu byť hnačky, točenie hlavy, zvracanie či zvýšený tlak. Pri starších osobách ide o nízky tlak, slabé močenie, dezorientáciu či tiež zvracanie.

Vypiť treba najmenej tri litre. Najlepšia je čistá voda, minerálka, nesladené nápoje alebo bylinkové čaje. Vlažné nápoje osviežia viac, ako tie chladené. Krčová však zdôraznila, že káva, alkohol a energetické nápoje sa do pitného režimu nepočítajú.

Horúčavy nekončia

Horúce letné počasie láka aj na pobyt pri vode, pri ktorej sú horúčavy znesiteľnejšie. O 14.00 h sa teplota vzduchu pri bratislavskom Draždiaku zastavila na 34 stupňoch Celzia. Aj pri vode treba myslieť na prevenciu a ak ste na priamom slnku, tak aj na ochranu pokožky.

„Treba si správne vybrať, naozaj, aspoň od faktoru 30 v našich podmienkach a vedieť sa správne natierať. Pred vstupom do vody aspoň 30 minút, zopakovať natieranie každé dve hodiny, pri častom kúpaní aj častejšie,“ spresnila riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

„Zajtra cez deň očakávame opäť slnečné počasie s teplotou v najteplejších lokalitách, predovšetkým na juhozápadnom Slovensku, do 33 stupňov Celzia,“ uviedol meteorológ Štefan Dlhoš.

Mierne ochladenie príde v druhej polovici týždňa, no aj to bude iba krátkodobé. Cez víkend príde ďalšia vlna oteplenia s tropickými teplotami. „V nedeľu (16. 7.) môže byť opäť aj cez 35 stupňov v tých najteplejších lokalitách, predovšetkým na juhozápade,“ dodal Dlhoš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko