Na hlavný obsah

Prezidentka poverila riadením rezortu vnútra premiéra Ódora, stabilitu v polícii považuje za dôležitú

Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

Prezidentka poverila riadením rezortu vnútra premiéra Ódora, stabilitu v polícii považuje za dôležitú
Premiér Ľudovít Ódor a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu (19. 7.) v Prezidentskom paláci poverila riadením ministerstva vnútra premiéra Ľudovíta Ódora.

Hlava štátu zároveň odňala poverenie na riadenie rezortu Ivanovi Šimkovi.

„Napriek viacerým rozhovorom, na ktorých sme sa aj s pánom premiérom podieľali, situácia dospela do bodu, kedy avizovali odchod vyše dvoch desiatok ľudí z vedenia Policajného zboru,“ uviedla prezidentka.

„V situácii krátkeho času pred parlamentnými voľbami považujeme aj s pánom premiérom personálnu stabilitu v Policajnom zbore za dôležitú,“ dodala.

Hlava štátu zároveň zdôraznila, že pri rozhodovaní nebola pod žiadnym tlakom. „V snahe predísť rôznym nepravdivým interpretáciám chcem povedať, že žiadna zo strán – ani pán minister a ani vedenie polície – nemali na nás požiadavky, ktorými by podmieňovali svoje konanie. Neocitli sme sa pod tlakom ultimát, lebo kto by ho vzniesol, bol by v mojich očiach automaticky diskvalifikovaný,“ vyhlásila.

Šimko sa počas posledných týždňov dostal do sporov s vedením polície, keď sa nedohodli na niektorých personálnych otázkach a na riešení citlivých káuz.

Vyvrcholením sporov bol status povereného ministra k polícii, že „žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú.“

Hovorí sa aj o tom, že na stole malo byť ultimátum, že buď skončí vedenie polície na čele so šéfom polície Hamranom, ale aj riaditeľom NAKA Ľubomírom Daňkom alebo skončí minister vnútra.

Pozrite si záznam, ako prezidentka poverila vedením rezortu vnútra premiéra Ódora:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko